Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Wyjątkowy patent na faszerowaną paprykę. Prosty sposób na pyszny obiad

Wyjątkowy patent na faszerowaną paprykę. Prosty sposób na pyszny obiad

Wyjątkowy patent na faszerowaną paprykę. Prosty sposób na pyszny obiad
canva/Mykola Lunov

Papryka jest smacznym i pełnym cennych składników odżywczych warzywem. Warto przygotować ją w smacznej odsłonie z farszem z ryżu, pieczarek i mięsa mielonego. Duszony specjał będzie niezwykle sycący. Koniecznie spróbujecie — danie spodoba się całej rodzinie.

Papryka stanowi pyszny składnik wielu dobrze znanych nam dań takich jak leczo czy placki ziemniaczane. Kolorowe warzywo można też podać w eleganckiej wersji z bogatym w smaki farszem z mięsa, ryżu i pieczarek. Przyrządzenie smakołyku jest niezwykle proste, a z talerzy zniknie ekspresowo. Skusicie się?

Przepis na papryki faszerowane mięsem, ryżem i pieczarkami

Składniki:

  • 6 większych czerwonych papryk

  • 3 nieduże cebule

  • 1 szklanka białego ryżu

  • 1 litr bulionu warzywnego

  • 200 g pieczarek

  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego

  • 4 łyżki oleju rzepakowego

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie:

Papryki myjemy i odcinamy ich wierzch. Starannie usuwamy gniazda nasienne. Pieczarki oczyszczamy i kroimy je w kostkę. Cebule obieramy i siekamy. W dużym garnku rozgrzewamy olej i szklimy na nim warzywo.

Dodajemy pieczarki i kontynuujemy smażenie do czasu, aż grzyby się zredukują. Wsypujemy ryż, a po chwili wlewamy 3/4 litra bulionu warzywnego. Zawartość garnka przykrywamy, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ją na wolnym ogniu przez 10 minut.

Doprawiamy solą oraz pieprzem, a następnie wrzucamy mięso mielone. Dokładnie mieszamy i podgrzewamy jeszcze przez chwilę. Przygotowanym farszem starannie wypełniamy papryki. Umieszczamy je w garnku, przykrywając „czapeczkami” z ogonkiem.

Wlewamy pozostały bulion. Dusimy danie pod przykryciem przez 30-40 minut. W razie potrzeby podlewamy niewielką porcją wody lub bulionu. Podajemy na ciepło. Smacznego.

Wskazówka: mięso mielone możecie zastąpić granulatem sojowym. Przygotujcie go wcześniej według instrukcji na opakowaniu. Czas duszenia będzie można skrócić — danie będzie gotowe już wtedy, gdy papryka nieco zmięknie.

Wyjątkowy patent na faszerowaną paprykę. Prosty sposób na pyszny obiad
Faszerowana papryka jest smacznym i sycącym daniem idealnym dla całej rodziny

Źródło zdjęcia: canva/milla1974 Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: winiary