Wymieszaj ciasto i przelej przez łyżkę cedzakową. Ten przepis to hit
Tłusty Czwartek już za chwilę, dlatego warto poznać różnorodne przepisy na przepyszne smakołyki. Książki kucharskie i Internet są przepełnione pomysłami między innymi na pączki czy faworki, które przecież królują tego dnia na w domach, cukierniach i piekarniach. Tym razem chcemy Wam zaproponować przepis na troszkę inne smakołyki, które z pewnością zdobędą waszą sympatię.
Jakie pączki wybrać?
Pączki to smakołyki, które co prawda są najbardziej pożądane w Tłusty Czwartek, lecz nie tylko. Ludzie na co dzień je kupują, ponieważ są przede wszystkim smaczne, a do tego mogą przyjąć postać szybkiej przekąski na drugie śniadanie. Istnieje wiele przepisów na to jak je odpowiednio przygotować, natomiast dobry pomysłem jest to, aby przyrządzić coś innego, w celu poznania nowych smaków.

Warto na Tłusty Czwartek przygotować smakołyki samodzielnie w domu, ze względu na to, że będziemy mieli wtedy większą satysfakcję ze spożycia tych pyszności. Poza tym prawdopodobnie w cukierniach, piekarniach i sklepach będą ogromne kolejki, a niektórych miejscach również wygórowane ceny.
Nietypowy przepis na słodkości
Przepis, który chcemy Wam zaproponować, jest niecodzienny, ponieważ podczas jego realizacji, ciasto przelewa się na patelnię przez łyżkę cedzakową. Do przygotowania takich pyszności będziemy potrzebować następujących składników.
Składniki:
- 300 ml mleka
- 1 jajko
- sól
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g cukru
- 100 ml wody
- plasterek cytryny
Dalsza część tekstu pod filmem.
Jak przygotować pączki z nietypowego przepisu?
Przygotowanie takich smakołyków jest szybkie i przyjemne, nie wymaga zaawansowanych umiejętności kulinarnych, a do tego świetnie się nadadzą na Tłusty Czwartek.
W pierwszej kolejności do dużej miski przelewamy mleko, dodajemy jajko i mieszamy trzepaczką kuchenną. Następnie do wsypujemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Całość ponownie mieszamy do momentu, aż uzyskamy płynną konsystencję, niczym ciasto na naleśniki. Następnie przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 20 minut.
W międzyczasie przygotowujemy syrop. Do garnka wlewamy wodę, wsypujemy cukier oraz wrzucamy plasterek cytryny. Podgrzewamy na wolnym ogniu, jednocześnie cały czas mieszając. Kiedy nasza masa troszkę zgęstnieje, ściągamy ją z ognia.
Po upływie 20 minut odkrywamy nasze ciasto i przez chwile mieszamy. Następnie rozgrzewamy olej na patelni i przy użyciu łyżki cedzakowej wylewamy na nią przygotowane ciasto. Powinny z tego powstać małe kuleczki, które smażymy do momentu, aż się zarumienią.

Następnie układamy je na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym w celu odsączenia ich z nadmiaru tłuszczu, po czym przekładamy je do naczynia żaroodpornego i zalewamy wcześniej przygotowanym syropem. Wszystko dokładnie mieszamy.
Możemy również na koniec posypać całość sezamem. Pyszna przekąska gotowa.

Sprawdź przepis na pyszne kotlety francuskie. Zobacz, jaka jest najgorsza część kurczaka.