Wymieszaj z musztardą i zalej nią kotlety. Schabowe będą bosko soczyste
Kotlety schabowe to prawdziwy polski przysmak. Tak naprawdę oprócz bigosu, pierogów, żurku i gołąbków właśnie z tego dania znany jest nasz kraj. Tradycyjną wersję wszyscy dobrze znamy. Teraz pora spróbować schabowych przygotowanych w ciekawej i jednocześnie smacznej marynacie. Koniecznie wypróbujcie ten przepis.
Kotlety narodowym polskim daniem
Kotlety są nam wszystkim bardzo dobrze znane. Oczywiście kiedy pomyślimy o tym daniu, to od razy przychodzą nam do głowy schabowe, mielone, czy też z piersi z kurczaka. Wszystkie oczywiście mają unikatowy smak i nie można tego faktu podważać. Chociaż każdy ma swoje preferencje.
Kotlety mielone wyróżniają się ogromną soczystością, przygotowane z odpowiedniego mięsa i dodatków mogą być hitem podczas obiadu. Do tego można je łączyć z różnymi składnikami np. z cukinią lub kapustą.

Z kolei kotlety z piersi z kurczaka są bardzo łatwe do przygotowania, a do tego szybkie, więc idealnie sprawdzą się na szybki obiad.
Kotlety schabowe natomiast to również jest inna liga. Przepyszne i świeże mięso, znakomita panierka oraz odpowiedni czas smażenia to są atuty tych smakołyków. Jeśli jednak znudziły Wam się tradycyjne schabowe, to wypróbujcie ten przepis, a z pewnością się nie zawiedziecie.
Soczyste kotlety schabowe na obiad
Odpowiednia marynata do schabowych potrafi ogromnie wzbogacić ich smak. Zatem jeśli marzą Wam się pyszne kotlety, to zróbcie je w ten sposób. Do ich przygotowania będziemy potrzebować następujących składników.
Składniki na kotlety:
- 5 plastrów schabu
- 3 jajka
- sól
- pieprz
- bułka tarta
- 3 łyżki mąki
- olej do smażenia
Składniki na marynatę:
- 2 łyżeczki suszonego majeranku
- 1 łyżeczka suszonego czosnku
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka musztardy
- 2 łyżki keczupu
Dalsza część tekstu pod filmem.
Kotlety schabowe w pyszne marynacie
Takie kotlety schabowe to prawdziwa esencja smaku.
W pierwszej kolejności plastry schabu płuczemy w wodzie, osuszamy i rozbijamy tłuczkiem, ale nie za cienko. Następnie oprószamy je solą i pieprzem. Z kolei wszystkie składniki na marynatę dokładnie mieszamy ze sobą.

Rozbite kotlety przekładamy do miski i zalewamy marynatą, nakrywamy czystą ściereczką, po czym wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Po tym czasie obtaczamy kotlety najpierw w mące, później w rozbełtanym jajku, a także w bułce tartej. Kotlety smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju do momentu, aż uzyskają charakterystyczny złoty kolor.
Tak przygotowane kotlety schabowe w pysznej marynacie możemy podać z ziemniakami i ulubioną surówką.
Sprawdź przepis na pyszny chłodnik. Zobacz, jak rozpoznać pryskane truskawki.
