Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Wymieszaj z musztardą i zalej nią kotlety. Schabowe będą bosko soczyste
Kacper Jozopowicz
Kacper Jozopowicz 14.06.2025 22:02

Wymieszaj z musztardą i zalej nią kotlety. Schabowe będą bosko soczyste

Wymieszaj z musztardą i zalej nią kotlety. Schabowe będą bosko soczyste
Fot. Shutterstock/Jacek Chabraszewski

Kotlety schabowe to prawdziwy polski przysmak. Tak naprawdę oprócz bigosu, pierogów, żurku i gołąbków właśnie z tego dania znany jest nasz kraj. Tradycyjną wersję wszyscy dobrze znamy. Teraz pora spróbować schabowych przygotowanych w ciekawej i jednocześnie smacznej marynacie. Koniecznie wypróbujcie ten przepis. 

Kotlety narodowym polskim daniem

Kotlety są nam wszystkim bardzo dobrze znane. Oczywiście kiedy pomyślimy o tym daniu, to od razy przychodzą nam do głowy schabowe, mielone, czy też z piersi z kurczaka. Wszystkie oczywiście mają unikatowy smak i nie można tego faktu podważać. Chociaż każdy ma swoje preferencje. 

Kotlety mielone wyróżniają się ogromną soczystością, przygotowane z odpowiedniego mięsa i dodatków mogą być hitem podczas obiadu. Do tego można je łączyć z różnymi składnikami np. z cukinią lub kapustą

Wymieszaj z musztardą i zalej nią kotlety. Schabowe będą bosko soczyste
Fot. Canva/Yana Gayvoronskaya

Z kolei kotlety z piersi z kurczaka są bardzo łatwe do przygotowania, a do tego szybkie, więc idealnie sprawdzą się na szybki obiad. 

Kotlety schabowe natomiast to również jest inna liga. Przepyszne i świeże mięso, znakomita panierka oraz odpowiedni czas smażenia to są atuty tych smakołyków. Jeśli jednak znudziły Wam się tradycyjne schabowe, to wypróbujcie ten przepis, a z pewnością się nie zawiedziecie

Soczyste kotlety schabowe na obiad

Odpowiednia marynata do schabowych potrafi ogromnie wzbogacić ich smak. Zatem jeśli marzą Wam się pyszne kotlety, to zróbcie je w ten sposób. Do ich przygotowania będziemy potrzebować następujących składników. 

Składniki na kotlety:

  • 5 plastrów schabu
  • 3 jajka
  • sól
  • pieprz
  • bułka tarta
  • 3 łyżki mąki
  • olej do smażenia

Składniki na marynatę:

  • 2 łyżeczki suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 łyżki keczupu

Dalsza część tekstu pod filmem

Kotlety schabowe w pyszne marynacie

Takie kotlety schabowe to prawdziwa esencja smaku

W pierwszej kolejności plastry schabu płuczemy w wodzie, osuszamy i rozbijamy tłuczkiem, ale nie za cienko. Następnie oprószamy je solą i pieprzem. Z kolei wszystkie składniki na marynatę dokładnie mieszamy ze sobą. 

Wymieszaj z musztardą i zalej nią kotlety. Schabowe będą bosko soczyste
Fot. Canva/Aflo Images

Rozbite kotlety przekładamy do miski i zalewamy marynatą, nakrywamy czystą ściereczką, po czym wkładamy do lodówki na kilka godzin

Po tym czasie obtaczamy kotlety najpierw w mące, później w rozbełtanym jajku, a także w bułce tartej. Kotlety smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju do momentu, aż uzyskają charakterystyczny złoty kolor. 

Tak przygotowane kotlety schabowe w pysznej marynacie możemy podać z ziemniakami i ulubioną surówką. 

Sprawdź przepis na pyszny chłodnik. Zobacz, jak rozpoznać pryskane truskawki.

Wymieszaj z musztardą i zalej nią kotlety. Schabowe będą bosko soczyste
Fot. Shutterstock/Jacek Chabraszewski