Wytrawne, lekkie racuchy z dodatkiem warzyw
Racuchy często goszczą na naszych stołach. Jednak zwykle w słodkiej wersji, np. z owocami i cukrem pudrem. A dziś zapraszamy na wytrawne, lekkie racuchy z dodatkiem warzyw. Smakują idealnie o każdej porze dnia, można je nawet zabrać do pracy czy szkoły.
Warzywa mają tę przewagę nad owocami, że nie są słodkie. A zatem są zdrowsze i mniej kaloryczne. W ich składzie można znaleźć dużo błonnika, beta-karotenu, a także innych witamin i soli mineralnych. Dlatego warto jeść ich jak najwięcej, można też dodać do racuchów.
Przepis na wytrawne, lekkie racuchy z dodatkiem warzyw
Składniki:
1 marchewka
kawałek cukinii
1 mała róża brokuła
olej
1 szklanka mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
ok. 1 szklanka mleka
szczypta soli i pieprzu
Przygotowanie wytrawnych racuchów
Marchewkę obierz, pokrój w kostkę lub zapałkę. Cukinię umyj, wytrzyj, pokrój w kostkę. Brokuł opłucz, podziel na malutkie różyczki. Warzywa podsmaż na patelni, by zmiękły.
Mąkę wsyp do miski, dodaj proszek do pieczenia, jajka, mleko, trochę soli i pieprzu. Rozmieszaj dość gęste ciasto. Dodaj do niego przestudzone warzywa, wymieszaj.
Na patelni rozgrzej olej, łyżką kładź porcje ciasta. Smaż racuchy, by były rumiane z obu stron. Zdejmij z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.
Wskazówka: Racuchy z warzywami możesz podawać ze śmietaną lub posypane szczypiorkiem. Szczypiorek lub posiekany koperek możesz też dodać do ciasta.
Na naszej stronie znajdziecie też inne przepisy na pyszne racuchy. Zobaczcie, jak przygotować racuchy z dodatkiem żółtego sera, a także jak zrobić racuchy z grzybami leśnymi.
Źródło zdjęcia: canva/nitrub
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: koralowamama