Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Wytrawne, lekkie racuchy z dodatkiem warzyw
Renata Materlińska
Renata Materlińska 26.10.2021 02:00

Wytrawne, lekkie racuchy z dodatkiem warzyw

Wytrawne, lekkie racuchy z dodatkiem warzyw
canva/zefirchik06

Racuchy często goszczą na naszych stołach. Jednak zwykle w słodkiej wersji, np. z owocami i cukrem pudrem. A dziś zapraszamy na wytrawne, lekkie racuchy z dodatkiem warzyw. Smakują idealnie o każdej porze dnia, można je nawet zabrać do pracy czy szkoły.

Warzywa mają tę przewagę nad owocami, że nie są słodkie. A zatem są zdrowsze i mniej kaloryczne. W ich składzie można znaleźć dużo błonnika, beta-karotenu, a także innych witamin i soli mineralnych. Dlatego warto jeść ich jak najwięcej, można też dodać do racuchów.

Przepis na wytrawne, lekkie racuchy z dodatkiem warzyw

Składniki:

  • 1 marchewka

  • kawałek cukinii

  • 1 mała róża brokuła

  • olej

  • 1 szklanka mąki

  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 2 jajka

  • ok. 1 szklanka mleka

  • szczypta soli i pieprzu

Przygotowanie wytrawnych racuchów

Marchewkę obierz, pokrój w kostkę lub zapałkę. Cukinię umyj, wytrzyj, pokrój w kostkę. Brokuł opłucz, podziel na malutkie różyczki. Warzywa podsmaż na patelni, by zmiękły.

Mąkę wsyp do miski, dodaj proszek do pieczenia, jajka, mleko, trochę soli i pieprzu. Rozmieszaj dość gęste ciasto. Dodaj do niego przestudzone warzywa, wymieszaj.

Na patelni rozgrzej olej, łyżką kładź porcje ciasta. Smaż racuchy, by były rumiane z obu stron. Zdejmij z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.

Wskazówka: Racuchy z warzywami możesz podawać ze śmietaną lub posypane szczypiorkiem. Szczypiorek lub posiekany koperek możesz też dodać do ciasta.

Na naszej stronie znajdziecie też inne przepisy na pyszne racuchy. Zobaczcie, jak przygotować racuchy z dodatkiem żółtego sera, a także jak zrobić racuchy z grzybami leśnymi.

Źródło zdjęcia: canva/nitrub

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: koralowamama

Zapraszamy na nasz Instagram