Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Z przepisu siostry Anastazji na knedle ze śliwkami korzysta cała Polska. Jest kultowy
Monika Dec
Monika Dec 01.09.2025 15:02

Z przepisu siostry Anastazji na knedle ze śliwkami korzysta cała Polska. Jest kultowy

 Z przepisu siostry Anastazji na knedle ze śliwkami korzysta cała Polska. Jest kultowy
fot Canva i facebook/Siostra Anastazja

Knedle ze śliwkami siostry Anastazji to kwintesencja domowej, polskiej kuchni - proste w wykonaniu i niezwykle smaczne, sprawdzają się zarówno jako obiad, jak i deser. Warto je przygotować samodzielnie, szczególnie teraz, gdy sezon na śliwki trwa. Nie potrzebujesz skomplikowanych składników, tylko kilka podstawowych produktów i chwila czasu, aby cieszyć się tym nostalgicznym daniem.

Składniki, które zawsze masz pod ręką

Przepis siostry Anastazji opiera się na prostym zestawie produktów: 

  • kilogram ziemniaków, 
  • kilogram śliwek, 
  • 320 g mąki ziemniaczanej (stosowanej najczęściej jako skrobia), 
  • dwa jajka, 
  • płaska łyżeczka soli 
  • oraz 2–3 łyżeczki masła lub oleju 
 Z przepisu siostry Anastazji na knedle ze śliwkami korzysta cała Polska. Jest kultowy
fot. Canva

Jak zrobić knedle ze śliwkami?

Krok 1. Ziemniaki należy obrać, ugotować w osolonej wodzie i po ostudzeniu przecisnąć przez praskę lub zmielić na gładką masę. 

Krok 2. Do zmielonych ziemniaków dodajemy mąkę ziemniaczaną, jajka, sól i tłuszcz, a następnie wyrabiamy jednolite, sprężyste ciasto.

Krok 3.Formowanie knedli: porcję ciasta płaszczymy na dłoni, umieszczamy w środku obraną i wypestkowaną śliwkę, a następnie dokładnie zlepiamy brzegi, formując kulkę. 

Krok 4. Knedle gotujemy partiami w osolonej, wrzącej wodzie; gdy wypłyną na powierzchnię, gotujemy je jeszcze około 2–3 minuty, aż będą miękkie

Jak podawać knedle ze śliwkami?

Knedle smakują najlepiej świeżo ugotowane, serwowane z dodatkami, które przywołują wspomnienia z dzieciństwa. Najczęściej podawane są z roztopionym masłem, bułką tartą, czasem ze śmietaną, cukrem czy cynamonem - według własnych upodobań. To danie, które nie tylko syci, ale i rozpieszcza smakiem - idealne na rodzinny obiad, niedzielne popołudnie lub gdy tęskni się za kuchnią sprzed lat.

Polecamy też inne przepisy Anastazji na sezonowe smakołyki m.in. śliwki w occie oraz dżem z aronii.

 Z przepisu siostry Anastazji na knedle ze śliwkami korzysta cała Polska. Jest kultowy
fot. Canva