Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Za tą sałatką przepada cała moja rodzina. Robię ją 3 razy szybciej, niż klasyczną jarzynową

Za tą sałatką przepada cała moja rodzina. Robię ją 3 razy szybciej, niż klasyczną jarzynową

Za tą sałatką przepada cała moja rodzina. Robię ją 3 razy szybciej, niż klasyczną jarzynową
YT/Gotuj z Karolem

Dobra sałatka skusi każdego. U mnie nie jest to jarzynowa, a mimo wszystko szybko znika z talerza, za każdym razem, gdy ją zrobię. Polecam spróbować, bo zrobicie ją szybko z zaledwie kilku składników. U mnie zawsze znika do ostatniej porcji.

Sałatka jarzynowa nie dla każdego

W moim domu znana wielu smakoszom jarzynowa rzadko się pojawia. Nie lubię żmudnego krojenia warzyw, a większość z nich i tak smakuje nam bardziej w zupach lub na surowo. Jednak nie oznacza to, że nie pojawia się u nas żadna sałatka.

Wszyscy lubimy rarytas z lekkim sosem jogurtowo-majonezowym, do którego przygotowania wykorzystuję niektóre znane z jarzynowej produkty. Kilku jednak w tradycyjnym wyrobie nie znajdziemy, a to one moim zdaniem decydują o znakomitym smaku świątecznej sałatki.

Za tą sałatką przepada cała moja rodzina. Robię ją 3 razy szybciej, niż klasyczną jarzynową
canva/vinicef

ZOBACZ: Z tą zupą jesienią nie mam nawet kataru. Sekret tkwi w kilku dodatkach

Przepis na sałatkę lepszą niż jarzynowa

Ten specjał zrobicie znacznie szybciej niż klasyczną sałatkę z warzyw po rosole. Będzie też o niebo lżejsza, bo część majonezu zastąpimy jogurtem. To przepis idealny nie tylko od święta, a mało kto odmówi spróbowania.

Składniki:

  • 5 dużych jajek
  • 1 niewielki por
  • 4 średnie ogórki kiszone
  • 150 g szynki konserwowej
  • 150 g sera goudy
  • 150 g kukurydzy z puszki
  • 50 g majonezu
  • 50 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól i pieprz w ilości do smaku

Składników nie potrzeba wiele, a najwięcej czasu zajmuje przygotowanie jajek, które dodać musimy, gdy już ostygną. Niemniej warto się pokusić o zrobienie tej sałatki. Instrukcja pokaże wam, że jest to przysłowiowa bułka z masłem.

Jak zrobić sałatkę świąteczną?

Zaczynam od ugotowania jajek na twardo. Wyjęty z lodówki produkt wkładam do garnka, zalewam zimną wodą i ustawiam na kuchence. Gdy woda zawrze, zmniejszam ogień do niewielkiego i podgrzewam przez 9 minut.

Po tym czasie przelewam jajka zimną wodą. Gdy ostygną, obieram ze skorupki i kroję w kostkę. W czasie, gdy jajka się gotują, kroję ogórki w niewielką kostkę i odsączam je starannie.

Pora dokładnie płuczę, kroję w półtalarki i przelewam wrzątkiem. Kukurydzę odcedzam z zalewy, a ser ścieram na tarce o większych oczkach. Szynkę konserwową kroję w drobną kostkę.

Wszystkie składniki umieszczam w dużej misce i mieszam je. W osobnym naczyniu z majonezu, jogurtu i musztardy przygotowuję sos. Doprawiam go solą oraz pieprzem i dodaję do sałatki.

Jak podawać sałatkę świąteczną?

Każdą sałatkę warto wzbogacić o kromkę chleba, by posiłek sycił dłużej. Warto sięgnąć po pełnoziarniste wypieki z żyta, które są pełne smaku i dobroczynnego błonnika. Do sałatki świątecznej sprawdzi się też chleb z garnka.

Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na sałatki. Spróbujcie koniecznie wyśmienitego greckiego klasyka z serem feta. Być może skusi was także smaczna sałatka warstwowa, czyli gyros.

Za tą sałatką przepada cała moja rodzina. Robię ją 3 razy szybciej, niż klasyczną jarzynową
canva/arfo