Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Żaden dżem i ketchup. Z cukinii robię inny przysmak
Monika Dec
Monika Dec 28.07.2025 21:06

Żaden dżem i ketchup. Z cukinii robię inny przysmak

Żaden dżem i ketchup. Z cukinii robię inny przysmak
fot. You Tube/Damian Kuchnia od kuchni

Cukinia to wyjątkowo wdzięczne warzywo do przetworów. Chłonie jak gąbka aromat przypraw, dlatego świetnie smakuje zarówno na słodko, jak i na ostro. Nie każdy jednak wie, że da się z niej zrobić pyszną, domową musztardę. 

Cukinia w roli głównej

Cukinia to królowa lata. Tania, smaczna i pełna witamin podbija niejeden stół. Świetnie nadaje się zarówno do dań obiadowych, jak i deserów i przetworów. Przepis na ten frykas podpatrzyliśmy na  kanale Damian Kuchnia od kuchni na You Tube. Z niego pochodzi też zdjęcie ilustrujące artykuł.

Lista składników:

  • 1 kg cukinii 
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 60 ml octu winnego 
  • 40 g ziaren białej gorczycy 
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 15 g cukru
  • 1 płaska łyżka soli
  • olej rzepakowy
  • cukier i sól do doprawienia
Żaden dżem i ketchup. Z cukinii robię inny przysmak
fot. Canva

Jak zrobić musztardę z cukinii?

Krok 1. Umyj cukinię i obierz ją ze skórki, a następnie zetrzyj do miski. Dodaj sól, wymieszaj i odstaw do lodówki najlepiej na całą noc. Zalej octem ziarna gorczycy i mocz je przez kilka godzin. 

Krok 2. Posiekaj czosnek i cebulę. Smaż je na rozgrzanym oleju, aż zmiękną. Dodaj wtedy do nich namoczoną gorczycę i krótko podgrzewaj. Następnie dorzuć do nich cukinię, ocet z moczenia gorczycy oraz kurkumę. Smaż wszystko, aż mieszanka zgęstnieje, po czym dopraw ją solą i cukrem.

Krok 3. Zmiksuj ze sobą masę warzywną za pomocą blendera, przełóż ją do wyparzonych słoików i pasteryzuj.

Jak wykorzystać musztardę z cukinii?

Musztarda z cukinii to świetny i jeszcze niedoceniony dodatek do wielu potraw. Jej lekko słodki smak i delikatna konsystencja sprawiają, że jest bardzo uniwersalna.

  • Wykorzystasz ją do kanapek i burgerów. Zastąpi klasyczną musztardę. Doda ciekawego warzywnego akcentu i lekkiej słodyczy. Dobrze będzie komponować się z pieczonym kurczakiem.
  • Musztarda z cukinii będzie też ciekawym dipem do twardych serów. Dobrze będzie smakować np. z cheddarem i goudą.
  • Świetnie sprawdzi się też jako składnik marynat i sosów do mięsa. 

Na naszej stronie znajdziesz więcej ciekawych przepisów. Niedawno pisaliśmy m.in. o dżemie z arbuza oraz nietypowym sposobie na wykorzystanie agrestu.

Żaden dżem i ketchup. Z cukinii robię inny przysmak
fot. Canva