Żaden dżem i ketchup. Z cukinii robię inny przysmak
Cukinia to wyjątkowo wdzięczne warzywo do przetworów. Chłonie jak gąbka aromat przypraw, dlatego świetnie smakuje zarówno na słodko, jak i na ostro. Nie każdy jednak wie, że da się z niej zrobić pyszną, domową musztardę.
Cukinia w roli głównej
Cukinia to królowa lata. Tania, smaczna i pełna witamin podbija niejeden stół. Świetnie nadaje się zarówno do dań obiadowych, jak i deserów i przetworów. Przepis na ten frykas podpatrzyliśmy na kanale Damian Kuchnia od kuchni na You Tube. Z niego pochodzi też zdjęcie ilustrujące artykuł.
Lista składników:
- 1 kg cukinii
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 60 ml octu winnego
- 40 g ziaren białej gorczycy
- 1 łyżeczka kurkumy
- 15 g cukru
- 1 płaska łyżka soli
- olej rzepakowy
- cukier i sól do doprawienia

Jak zrobić musztardę z cukinii?
Krok 1. Umyj cukinię i obierz ją ze skórki, a następnie zetrzyj do miski. Dodaj sól, wymieszaj i odstaw do lodówki najlepiej na całą noc. Zalej octem ziarna gorczycy i mocz je przez kilka godzin.
Krok 2. Posiekaj czosnek i cebulę. Smaż je na rozgrzanym oleju, aż zmiękną. Dodaj wtedy do nich namoczoną gorczycę i krótko podgrzewaj. Następnie dorzuć do nich cukinię, ocet z moczenia gorczycy oraz kurkumę. Smaż wszystko, aż mieszanka zgęstnieje, po czym dopraw ją solą i cukrem.
Krok 3. Zmiksuj ze sobą masę warzywną za pomocą blendera, przełóż ją do wyparzonych słoików i pasteryzuj.
Jak wykorzystać musztardę z cukinii?
Musztarda z cukinii to świetny i jeszcze niedoceniony dodatek do wielu potraw. Jej lekko słodki smak i delikatna konsystencja sprawiają, że jest bardzo uniwersalna.
- Wykorzystasz ją do kanapek i burgerów. Zastąpi klasyczną musztardę. Doda ciekawego warzywnego akcentu i lekkiej słodyczy. Dobrze będzie komponować się z pieczonym kurczakiem.
- Musztarda z cukinii będzie też ciekawym dipem do twardych serów. Dobrze będzie smakować np. z cheddarem i goudą.
- Świetnie sprawdzi się też jako składnik marynat i sosów do mięsa.
Na naszej stronie znajdziesz więcej ciekawych przepisów. Niedawno pisaliśmy m.in. o dżemie z arbuza oraz nietypowym sposobie na wykorzystanie agrestu.
