Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Żadne nudne naleśniki. Na śniadanie najlepsze są moje waniliowe placuszki
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 12.10.2024 09:16

Żadne nudne naleśniki. Na śniadanie najlepsze są moje waniliowe placuszki

Żadne nudne naleśniki. Na śniadanie najlepsze są moje waniliowe placuszki
Fot. Shutterstock/Przemyslaw Muszynski

W tym przepisie na niezwykłe weekendowe śniadanie typowe dla placków czy naleśników mleko zamieniamy na inny nabiałowy produkt. Dzięki niemu ciasto staje się puszyste i nabiera kremowej struktury i waniliowego posmaku.

Placki z serkiem homogenizowanym

Starsi pamiętają czasy, kiedy serek homogenizowany był jednym z najczęstszych deserów w naszych domach. Gęsty, kremowy budyń o waniliowym smaku ciągle łatwo znaleźć na pólkach sklepów. Jedyna trudność to wyłowić go spośród setek innych rodzajów puddingów i gęstych mlecznych napojów, których wyroiło się w ostatnich latach mnóstwo.

Jednak rozmaite te budyniowe masy nie zastąpią nam serka waniliowego pod jednym względem. Trudno z nich przygotować na śniadanie takie pyszne placki jak te. A stary dobry serek homogenizowany nada się do tego jak znalazł.

Żadne nudne naleśniki. Na śniadanie najlepsze są moje waniliowe placuszki

Serek waniliowy jako baza placków

Poza serkiem wszystkie składniki tych placków są podobne jak w typowym cieście naleśnikowym. Przygotowujemy je z proszkiem do pieczenia. Przy odpowiedniej gęstości można pokusić się więc o upieczenie ich jako grubszych naleśników, lecz także w gofrownicy.

Składniki

  • 400 g serka homogenizowanego
  • 150 g mąki pszennej
  • 2-3 jajka
  • 2 łyżeczki cukru pudru (do smaku)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masło do smażenia
  • Szczypta soli

Naleśniki na bazie serka waniliowego

Serek i jajka rozbijamy rózgą w misce. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy szczyptę soli. W miarę potrzeby dosładzamy.

Składniki mieszamy do połączenia. Ilością mąki i ewentualnie mleka lub wody regulujemy pożądaną konsystencję ciasta. 

Placki smażymy na cieniutkiej powłoczce masła (najlepiej klarowanego) albo odrobinie oleju. Pieczemy je aż będą rumiane z obu stron. Podajemy posypane cukrem pudrem i z owocami.

Wypróbuj też przepisy na dietetyczną kawę i szybką zupę grzybową.

Żadne nudne naleśniki. Na śniadanie najlepsze są moje waniliowe placuszki