Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Żadne schabowe, te kotlety biją je na głowę. Przepis od Heni to mistrzostwo
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 28.06.2025 14:16

Żadne schabowe, te kotlety biją je na głowę. Przepis od Heni to mistrzostwo

Żadne schabowe, te kotlety biją je na głowę. Przepis od Heni to mistrzostwo
Fot. YouTube/Henia Foks

Szukasz pomysłu na obiad na niedzielę? Przygotuj proste kotlety schabowe z piekarnika według przepisu Heni Fox. Soczyste, delikatne mięso zapieczone z aromatycznymi i charakternymi dodatkami posmakują całej rodzinie. Na jednej porcji na pewno się nie skończy.

Kotlety Heni polecają się na niedzielny obiad

W niedzielę na naszych stołach zwykle gości rosół, a zaraz po nim kotlet schabowy w panierce. Na drugie danie warto przygotować jednak wieprzowinę nieco inaczej. Henia Fox na swoim kanale na YouTube zdradziła banalny wprost przepis na wyśmienite schabowe.

Schab na niedzielę w tym wydaniu posmakuje całej rodzinie. A to wszystko dzięki prostym, jednak bardzo wyrazistym dodatkom. I na pewno masz je w swojej kuchni. Kotlety schabowe z piekarnika przygotujesz w zaledwie kilka minut, a efekt jest niesamowity.

Żadne schabowe, te kotlety biją je na głowę. Przepis od Heni to mistrzostwo
Fot. YouTube/Henia Foks

Przepis Heni na kotlety schabowe z piekarnika

Kotlety schabowe z piekarnika na niedzielny obiad podaj z ugotowanymi ziemniakami, szczypiorkiem i ulubioną surówką, np. z kapusty pekińskiej. Cała rodzina będzie zachwycona.

Składniki:

  • 3 plastry schabu bez kości
  • 2 ogórki kiszone
  • 1 cebula
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka musztardy 
  • sól pieprz
  • 100 g sera żółtego

Jak zrobić kotlety z pysznym nadzieniem?

Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Ogórki kiszone pokrój w drobną kostkę, cebulę w piórka. Każdy kawałek schabu rozbij delikatnie tłuczkiem do mięsa. Oprósz je z dwóch stron solą i pieprzem. Musztardę i majonez przełóż do miski. Dodaj połowę startego sera i ogórki, wymieszaj. 

Na każdy kawałek schabu wyłóż cebulę, a następnie po 1 łyżce przygotowanej masy. Rozprowadź po całej powierzchni mięsa. Kotlety przełóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem i wstaw do nagrzanego do 18 stopni C piekarnika. Piecz około 40 minut.

Gdy kotlety będą gotowe, oprósz je pozostałym serem i podaj z ulubionymi dodatkami, smacznego.

Na obiad polecamy również gołąbki po poznańsku oraz wyśmienitą mizerię jak z restauracji.

Żadne schabowe, te kotlety biją je na głowę. Przepis od Heni to mistrzostwo
Fot. YouTube/Henia Fox