Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Zamiast gulaszu i klopsików robię taki obiad. Jeden garnek starcza na cały weekend
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 02.03.2024 12:30

Zamiast gulaszu i klopsików robię taki obiad. Jeden garnek starcza na cały weekend

Zamiast gulaszu i klopsików robię taki obiad. Jeden garnek starcza na cały weekend
YouTube/@Domowe gotowanie z Dannym

Myślałaś kiedyś, żeby połączyć gulasz z klopsikami? Nie ma nic prostszego, jak zrobić to z tym przepisem. Wyjdzie ci jednogankowe danie na obiad, które będzie smakowało całej twojej rodzinie. Nie zdziw się, kiedy usłyszysz ich pytania o dokładkę. 

Świetne danie na obiad

Gulasz i klopsiki to moje ulubione dania. Jednak odkąd mam ten przepis, nie robię żadnego z nich. To jednogarnkowe danie z przepisu, który znajdziesz poniżej, stanowi połączenie klopsików i gulaszu.

Potrawę robi się bardzo łatwo, a samo przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Smak obiadu przypadnie do gustu całej twojej rodzinie. Jedzenie z ich talerzy zniknie błyskawicznie i będą prosili o dokładki. 

Zamiast gulaszu i klopsików robię taki obiad. Jeden garnek starcza na cały weekend
YouTube/@Domowe gotowanie z Dannym

Co będziesz potrzebować

Składników do przygotowania tego dania jest sporo. Na szczęście nie są one drogie. Jest to też danie jednogarnkowe. Sprawdź, czy masz wszystkie potrzebne składniki i zaczynajmy gotowanie. Podobny przepis możesz znaleźć na kanale Domowe gotowanie z Dannym, właśnie stamtąd pochodzą zdjęcia wykorzystane w artykule.

Składniki:

  • 2 cebule
  • 500 g mięsa
  • 2 jajka
  • 40 g bułki tartej
  • 3 papryki czerwone
  • 3 marchwie
  • 4 ząbki czosnku
  • 6 dużych ziemniaków
  • 200 g passaty pomidorowej
  • 600 ml wody
  • czerwona papryka mielona
  • kminek
  • tymianek
  • pieprz
  • sól

Przepis na jednogarnkowy obiad

Rozpocznij od obrania 1 cebuli i pokrój ją drobną kostkę. Przełóż ją do miski. Dodaj mięso i wbij dwa jajka. Wsyp bułkę tartą. Dopraw pieprzem, solą oraz czerwoną papryką mieloną, kminkiem i tymiankiem. Wymieszaj ze sobą składniki na jednolitą masę.

Następnie z otrzymanej masy uformuj duże klopsiki o średnicy około 4 centymetrów. W głębokim garnku rozgrzej oliwę. Włóż klopsiki i podsmaż z każdej strony na brązowy kolor. Po usmażeniu wyciągnij je i osusz z nadmiaru tłuszczu. 

Obierz i pokrój w małą kostkę cebulę. Ząbki czosnku obierz i pokrój w kostkę. Marchewki obierz, umyj i pokrój w cienkie plastry. Do garnka, w którym smażyłaś kotlety, wlej odrobinę oliwy i wsyp cebulę. Zeszklij ją, a następnie wsyp pokrojoną marchew oraz czosnek

Podczas smażenia możesz przygotować pozostałe warzywa. Papryki umyj i pokrój w kostkę. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w średniej wielkości kostkę. Kiedy marchew z cebulą się zarumienią, wsyp ziemniaki oraz papryki. Całość zalej wodą, a następnie wymieszaj. Gotuj pod przykryciem do momentu zmięknięcia ziemniaków

Dopiero wtedy dodaj passatę pomidorową. Wsyp tymianek, mieloną paprykę, pieprze oraz sól. Wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Kiedy sos będzie się gotował, włóż usmażone wcześniej klopsiki. Duś pod przykryciem przez 25 minut i gotowe. Sprawdź, co musisz zrobić natychmiast po zakupie mięsa oraz dowiedz się, jak zrobić obiad w 30 minut.

Zamiast gulaszu i klopsików robię taki obiad. Jeden garnek starcza na cały weekend
YouTube/@Domowe gotowanie z Dannym