Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Zawijam mięso w folię i wkładam do garnka. Zrobienie tej domowej kiełbasy jest bajecznie proste
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 11.02.2024 18:10

Zawijam mięso w folię i wkładam do garnka. Zrobienie tej domowej kiełbasy jest bajecznie proste

Zawijam mięso w folię i wkładam do garnka. Zrobienie tej domowej kiełbasy jest bajecznie proste
YouTube/@SPRÓBUJEMY!

Nie kupuj kiełbasy w sklepie. Zrób ją sama. Przygotowanie jest tak proste, że każdy sobie poradzi. Wszystkie szczegóły zdradzam poniżej.

Domowa kiełbasa lepsza niż ze sklepu

Kiełbasa kupiona w sklepie często jest za sucha, a w dodatku nijaka w smaku. Dlatego postanowiłem, nigdy więcej nie kupować tej sklepowej. Znalazłem przepis i robię ją sam. Jest wyśmienita, a w dodatku sam nadzoruję, jak będzie smakowała. Moją ulubioną jest ta z czosnkiem.

Jeżeli chcesz, pokażę ci, jak ją zrobić. To wcale nie jest skomplikowanie. Nie potrzebujesz wędzarni, aby zrobić pyszną kiełbasę. Wystarczy garnek, termometr i folia do pieczenia. Nie daj się prosić, tylko zabierajmy się do pracy, bo taki smak nie może dłużej czekać.

Zawijam mięso w folię i wkładam do garnka. Zrobienie tej domowej kiełbasy jest bajecznie proste
Canva/@Aleksei Isachenko photos

Co będzie ci potrzebne?

Domowa kiełbasa składa się z dwóch rodzajów mięs. Spokojnie, nie są one drogie, więc i cena produkcji kiełbasy nie będzie wygórowana. Zadbaj o to, aby składniki kupić świeże i od sprawdzonego dostawcy. W głównej mierze właśnie to jest gwarantem jej doskonałego smak. Podobny przepis możesz znaleźć na kanale SPRÓBUJEMY!, skąd zaczerpnęliśmy zdjęcia do tego artykułu.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki:

  • 750 g karkówki
  • 350 g surowego boczku
  • 5 ząbków czosnku
  • 20 g majeranku
  • 2 g kolendry
  • 80 ml wody
  • 20 g soli
  • pieprz
Zawijam mięso w folię i wkładam do garnka. Zrobienie tej domowej kiełbasy jest bajecznie proste
Fot. Canva

Przepis na domową kiełbasę

Zacznij od umycia karkówki boczku. Następnie pokrój oba mięsa na kawałki. Ząbki czosnku obierz. Mięso zmiel w maszynce razem z czosnkiem

W moździerzu zmiel ziarenka kolendry i pieprzu. Przyprawy wsyp do mięsa. Wsyp sól i majeranek. Wlej wodę, a całość dokładnie wymieszaj. Przygotuj około 40-centymetrowy rękaw do pieczenia. Jednej strony rozetnij go po szwie i rozłóż na płasko. 

Mięso układaj na środku rękawa. Następnie zwijaj w rulon, delikatnie ugniatając. Końce foliowego rękawa zawiąż sznurkiem. Kiełbasę w rękawie zawiń szczelnie w folię spożywczą. 

Do garnka wlej wodę. Zagrzej ją do temperatury 80 stopni. Warto korzystać do tego termometr gastronomiczny. 

Następnie zawiniętą kiełbasę umieść w garnku i wyłącz gaz. Parz mięso przez 1 godzinę, cały czas utrzymując odpowiednią temperaturę. Gotową kiełbasę krój na plastry, rób kanapki i zachwycaj się niesamowitą kiełbasę domową. Sprawdź, jak zrobić najlepszą jajecznicę oraz jak najlepiej przygotować pieczarki.

Zawijam mięso w folię i wkładam do garnka. Zrobienie tej domowej kiełbasy jest bajecznie proste
youtube/@SPRÓBUJEMY!
Tagi: Mięso Przepis