Zetrzyj na tarce i wrzuć do gara. Tak zupę z młodej kapusty gotuje Tomasz Strzelczyk
Jeśli chodzi o zupę, to jest to jedna z najpopularniejszych potraw w naszym kraju. Zdrowa, szybka i tania, a do tego oczywiście smaczna. A więc czego chcieć więcej? Jeżeli zbudziły Wam się tradycyjne przepisy, to Tomasz Strzelczyk zaproponował zupę, które podbije Wasze podniebienia. Koniecznie wypróbujcie ten przepis.
Co przygotować z młodej kapusty?
Okazuje się, że młoda kapusta to bardzo wszechstronny składnik, a Tomasz Strzelczyk postanowił stworzyć z niej pyszną i aromatyczną zupę, która zachwyca nie tylko swoim smakiem, ale również lekkością oraz łatwym sposobem przygotowania.
Zanim jednak przejdziemy do przepisu, warto poznać inne pyszne dania, które można upichcić z młodej kapusty, a jest ich trochę. Z pewnością wszyscy teraz pomyśleli o smakowitym bigosie, ponieważ można go przyrządzić właśnie z młodej kapusty. Ponadto w grę wchodzą również łazanki, kapuśniak, gołąbki czy przepyszna surówka.
Wróćmy jednak do zupy zaproponowanej przez Tomasza Strzelczyka. Zupa zacierkowa z młodej kapusty to prawdziwa esencja smaku. Zobaczcie, jak ją zrobić.

Przepis Strzelczyka na zupę z młodej kapusty
Przepis na zupę pochodzi z kanału Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube. To fantastyczna propozycja na tani obiad. Do jej przygotowania będziemy potrzebować następujących składników.
Składniki:
- 2,5 l wody
- 2 duże marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 4 skrzydełka
- 1/2 wczesnej kapusty
- 1 cebula
- koperek
- masło
- sól
- pieprz
- 1 łyżka octu
- 1 jajo
- szczypta soli
- 4 łyżki mąki
Dalsza część tekstu pod filmem.
Jak przygotować pyszną zupę zacierkową na młodej kapuście?
Ta zupa z pewnością zostanie w Waszej pamięci na długo.
W pierwszej kolejności musimy zrobić wywar. Do garnka z wodą przekładamy skrzydełka i włączamy ogień, ponieważ wszystko musi się ładnie zagotować. W międzyczasie na patelni rozgrzewamy masło, a na dużych oczkach tarki ścieramy marchewkę, pietruszkę i seler, które wcześniej obraliśmy. Wczesną cebulę natomiast kroimy na pół. Warzywa przekładamy na patelnię.
Po kilku minutach podsmażania dodajemy również trzy starte ząbki czosnku. Od czasu do czasu mieszamy.
Kiedy wszystko ładnie się podgrzewa, to mamy czas na zrobienie ciasta na zacierki. Do miski wbijamy jajko i je roztrzepujemy. Po chwili dodajemy szczyptę soli, mąkę i wyrabiamy ciasto. Kiedy uzyskamy jednolitą masę, to przekładamy całość do lodówki w celu stężenia.
Kiedy skrzydełka się zagotują, to zbieramy szumowiny, po czym do wywaru wrzucamy dwa liście laurowe, cztery ziarenka ziela angielskiego, oraz po płaskiej łyżce pieprzu i soli. Całość dokładnie mieszamy. W kolejnym kroku do zupy dodajemy warzywa z patelni i gotujemy przez 20 minut. Po tym czasie wrzucamy również posiekaną młodą kapustę i ponownie gotujemy od 10 do 15 minut.
Po upływie tego czasu wrzucamy także posiekany koperek, wlewamy jedną łyżkę octu i mieszamy.

Bierzemy się za zacierkę. Ciasto wyciągamy z lodówki i ścieramy na dużych oczkach tarki prosto do zupy. Gotujemy jeszcze przez dwie minuty.
Tak przygotowaną zupę zacierkową z młodej kapusty przekładamy na talerz i delektujemy się jej niesamowitym smakiem.
Sprawdź przepis na pyszne ciasto drożdżowe z owocami. Zobacz, jaka jest najlepsza ryba na grilla.
