Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Zetrzyj na tarce i wrzuć do masy na mielone. Latem zawsze tak robię kotlety
Emil  Marcula
Emil Marcula 04.07.2025 19:48

Zetrzyj na tarce i wrzuć do masy na mielone. Latem zawsze tak robię kotlety

Zetrzyj na tarce i wrzuć do masy na mielone. Latem zawsze tak robię kotlety
Fot. Canva

Kotlety mielone to klasyka polskiej kuchni. Wersja z dodatkiem kalafiora, nadaje im wyjątkowa puszystość i łagodniejszy smak. To rewelacyjne rozwiązanie pomaga dodać więcej warzyw do naszej diety, nie rezygnując z tradycyjnych smaków.

Dlaczego warto dodać kalafiora do kotletów mielonych?

Kalafiora ma delikatny smak, który doskonale łączy się z mięsem, a przy tym wnosi wiele korzyści zdrowotnych. To sprytny sposób, by nasze kotlety stały się bardziej puszyste i przy tym mniej tłuste. Szczególnie polecane dla osób dbających o linię.

Jest bogaty w błonnik, który wspomaga pracę jelit i daje uczucie sytości. Oprócz witamin C i K, zawiera również związki o działaniu przeciwzapalnym i antyoksydacyjnym. Mogą chronić organizm przed chorobami cywilizacyjnymi, takimi jak cukrzyca typu 2 czy miażdżyca.

Warto sprawdzić tą wersję kotletów mielonych, by odkryć nowe, zdrowsze smaki w znanej formie.

Zetrzyj na tarce i wrzuć do masy na mielone. Latem zawsze tak robię kotlety
Fot. Canva

Tylko kilka produktów, a efekt domowego obiadu jak u babci

Jednym z największych atutów tego przepisu jest jego prostota. Świetnie sprawdzi się jako pomysł na szybki obiad w środku tygodnia.

Składniki:

  • 0,5 kg mielonego mięsa (najlepiej wieprzowo-wołowego)
  • 1/2 średniego kalafiora
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 czerstwa bułka (namoczona w mleku lub wodzie)
  • Bułka tarta do obtoczenia
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • Sól i pieprz do smaku
  • Olej do smażenia
     

Jak zrobić idealne mielone z kalafiorem

Przygotowanie kotletów mielonych z kalafiorem nie sprawi nikomu problemów, a efekt z pewnością zaskoczy. Zaczynamy od rozdzielenia kalafiora na małe różyczki i ugotowanie ich w lekko osolonej wodzie, do momentu aż będą miękkie. Po odcedzeniu odstawiamy je do przestudzenia i rozgniatamy widelcem lub miksujemy na gładką masę.

Obieramy cebulę i drobno siekamy. Podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, aż stanie się szklista. W tym samym czasie zalewamy naszą czerstwą bułkę ciepłym mlekiem lub wodą i odstawiamy na kilka minut. Gdy nasiąknie, dokładnie ją wyciskamy.

Do dużej miski wkładamy nasze mięso mielone, rozdrobnionego kalafiora, cebulę, odciśniętą bułkę i jajko. Dodajemy majeranek, sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy ręką lub łyżką, aż masa będzie jednolita.

Uformuj średniej wielkości kotlety. Każdy obtocz w bułce tartej – dzięki temu podczas smażenia zyskają chrupiącą skórkę. Na rozgrzanej patelni z olejem, ułóż kotlety i smaż z obu stron na średnim ogniu, aż nabiorą złotobrązowego koloru. Następnie odkładamy je na ręcznik papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Tak przygotowane kotlety świetnie komponuję się z ziemniakami. Polecam artykuł, w jaki sposób najlepiej jeść ziemniaki. Nie może również zabraknąć przepisu na surówkę – tutaj orzeźwiająca wersja z cukinią.

Smacznego!

Zetrzyj na tarce i wrzuć do masy na mielone. Latem zawsze tak robię kotlety
Fot. Canva