Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Zniewalająco pyszne i dziecinnie łatwe bułki z ziemniakami

Zniewalająco pyszne i dziecinnie łatwe bułki z ziemniakami

Zniewalająco pyszne i dziecinnie łatwe bułki z ziemniakami
canva/iko636

Czy jest coś pyszniejszego niż chrupiące z wierzchu i delikatne w środku bułeczki? Przygotujcie je w domu, wykorzystując ugotowane ziemniaki, a wasze kanapki będą tak smaczne, jak nigdy wcześniej. Przepis jest naprawdę prosty.

Jakiś czas temu pisaliśmy, jaki tłuszcz najlepiej jest stosować do smarowania pieczywa i zdradzaliśmy patenty na skuteczne zamrożenie chleba. Wracamy z recepturą na bułeczki ziemniaczane. Chrupiąca skorupka i doskonałe, mięsiste wnętrze oczarują was od pierwszego kęsa.

Przepis na pyszne bułeczki z dodatkiem ziemniaków

Składniki:

  • 550 g mąki pszennej chlebowej

  • 55 g masła

  • 175 g ugotowanych ziemniaków

  • 3 łyżeczki suchych drożdży (około 10 g)

  • 125 ml letniego mleka

  • 150 ml letniej wody

  • 1 jajo

  • 2 łyżeczki cukru

  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

Masło roztapiamy i odstawiamy do wystudzenia. W dużej misce mieszamy mąkę pszenną z suchymi drożdżami. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę i dodajemy do miski wraz z pozostałymi składnikami.

Wyrabiamy ciasto. Robimy to odpowiednio długo — aż będzie elastyczne i miękkie. Przykrywamy je folią spożywczą. Wstawiamy do lodówki na 12 godzin. W tym czasie powinno podwoić objętość.

Na oprószonym mąka blacie wyrabiamy placek i ogrzewamy go do temperatury pokojowej. Dzielimy go na 20 równych części i formujemy z nich bułeczki. Układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze w sporych odstępach.

Przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 220 stopni Celsjusza. Bułki pieczemy przez kwadrans. Studzimy je na kratce.

Zniewalająco pyszne i dziecinnie łatwe bułki z ziemniakami
Bułeczki będą idealne do kanapek lub burgerów

Źródło zdjęcia: canva/Joshua Resnick

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: mojewypieki

Zapraszamy na nasz Instagram