Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Zrobił ogórki małosolne na sucho i z zalewą. Od razu powiedział, które lepsze
Kacper Jozopowicz
Kacper Jozopowicz 16.05.2025 12:06

Zrobił ogórki małosolne na sucho i z zalewą. Od razu powiedział, które lepsze

Zrobił ogórki małosolne na sucho i z zalewą. Od razu powiedział, które lepsze
fot. Canva

Aktualnie zbliżamy się do początku sezonu wiosenno-letniego, a co za tym idzie, ogórki małosolne znowu staną się bardzo popularną przekąską. Jak je odpowiednio przygotować? Autor kanału na YouTube “DAMIAN KUCHNIA OD KUCHNI” postanowił podzielić się dwiema skutecznymi metodami. Która jest lepsza? Sprawdźcie sami. 

Zalety ogórków małosolnych

Już niedługo nasze Mamy i Babcie zabiorą się za przygotowywanie ogórków. Czy to kiszonych, czy małosolnych. My jednak skupimy się tym razem na tych drugich. Przede wszystkim taka przekąska to gwarancja niesamowitego smaku. Idealnie nadadzą się do kanapek lub jako dodatek do pysznego obiadu. Smak to jedno, a wartości odżywcze to drugie. Okazuje się, że ogórki małosolne są bardzo zdrowe. 

Zrobił ogórki małosolne na sucho i z zalewą. Od razu powiedział, które lepsze
Fot. Canva/nataliyabk

Przede wszystkim to bogactwo witaminy C, B, K, E oraz wielu minerałów takich jak miedź, magnez, wapń, potas oraz żelazo. Ponadto mogą być świetnym składnikiem diety, ponieważ są niskokaloryczne. Na 100 g produktu mają jedynie 12 kalorii

Ponadto są lekkostrawne, wykazują działanie izotoniczne oraz probiotyczne, a także pozytywnie wpływają na układ nerwowy

Ogórki małosolne są przepyszne. Dlatego też autor kanału na YouTube “DAMIAN KUCHNIA OD KUCHNI” zaproponował dwie ciekawe metody, które warto zastosować, aby takie ogórki przygotować. Sprawdźcie, która jest lepsza. 

Ogórki małosolne na mokro

Ogórki małosolne na mokro to pierwsza metoda, dzięki której można zrobić te smakołyki. Do ich przygotowania będziemy potrzebować następujące składników:

Składniki:

  • ogórki
  • liść chrzanu
  • koper
  • czosnek
  • korzeń chrzanu
  • sól

Przygotowanie małosolnych z zalewą jest bardzo proste. W pierwszej kolejności na trzy godziny przed przygotowywaniem należy namoczyć ogórki w wodzie. Po tym czasie przechodzimy do samego robienia przekąski. Do dużego słoika przekładamy liść chrzanu,  koper, cztery ząbki czosnku, kilka plasterków korzenia chrzanu, a  na koniec przekładamy ogórki. Całość starannie upychamy. Na samym wierzchu ponownie układamy liść chrzanu, mały pęczek kopru i kilka plasterków korzenia chrzanu. 

Pora przygotować zalewę. Do garnka wlewamy dwa litry ciepłej wody. Na jeden litr wody przypada jedna łyżka soli. Całość mieszamy, przelewamy do słoika i szczelnie zakręcamy. 

Tak przygotowane ogórki małosolne na mokro możemy spożyć już po trzech dniach.

Zrobił ogórki małosolne na sucho i z zalewą. Od razu powiedział, które lepsze
Fot. YouTube/DAMIAN KUCHNIA OD KUCHNI

Pora na ogórki małosolne na sucho

Dalsza część tekstu pod filmem

Ogórki małosolne na sucho

Małosolne na sucho to kolejny sposób na przygotowanie tych smakołyków. Do ich przygotowania będziemy potrzebować tych samych składników, co w przypadku ogórków małosolnych na mokro. 

W pierwszej kolejności kroimy drobno korzeń chrzanu, koper oraz liść chrzanu i czosnek. Namoczone wcześniej ogórki i pokrojone składniki przekładamy do woreczka i dodajemy łyżkę soli. Całość szczelnie zawiązujemy i potrząsamy, aby składniki się ze sobą wymieszały

Tak przygotowane ogórki małosolne na sucho możemy spożyć już po 12 godzinach

Zrobił ogórki małosolne na sucho i z zalewą. Od razu powiedział, które lepsze
Fot. YouTube/DAMIAN KUCHNIA OD KUCHNI

Która metoda jest lepsza? Wnioski są proste

Małosolne na mokro czy na sucho?

Zapewne każdy wybierze swoją ulubioną metodę. Jedno jest pewne. Obie gwarantują smaczne ogórki małosolne. Te przygotowywane w zalewie są oczywiście tradycyjne i co do tego nie ma wątpliwości. Te na sucho to z pewnością nowatorska metoda, która świetnie się sprawdzi jeśli chcemy szybko zjeść zrobione ogórki. 

Według autora kanału “DAMIAN KUCHNIA OD KUCHNI” małosolne na sucho są świetne

Nie no są naprawdę świetne. Kurczę, powiem Wam, że jestem zaskoczony, bo faktycznie po tak krótkim czasie one już są bardzo fajne, takie małosolne, jak powinno być. 

Po trzech dniach autor kanału postanowił spróbować również małosolnych w zalewie

Są twarde i lepiej przeszły w środku (…). Te bym preferował jeśli chcecie sobie zrobić, kurczę wole te właśnie z tej wody, z tej solanki. 

Zatem wychodzi na to, że według autora obie metody są jak najbardziej w porządku. Jeśli chcecie zrobić ogórki małosolne na szybko, to wybierzcie metodę na sucho. Jeśli preferujecie lepszy i tradycyjny smak, to wybierzcie małosolne z zalewą. 

Sprawdź przepis na pyszną zapiekankę z cukinią. Zobacz, jaka ryba jest jedną z najzdrowszych.