Zrobił ogórki małosolne na sucho i z zalewą. Od razu powiedział, które lepsze
Aktualnie zbliżamy się do początku sezonu wiosenno-letniego, a co za tym idzie, ogórki małosolne znowu staną się bardzo popularną przekąską. Jak je odpowiednio przygotować? Autor kanału na YouTube “DAMIAN KUCHNIA OD KUCHNI” postanowił podzielić się dwiema skutecznymi metodami. Która jest lepsza? Sprawdźcie sami.
Zalety ogórków małosolnych
Już niedługo nasze Mamy i Babcie zabiorą się za przygotowywanie ogórków. Czy to kiszonych, czy małosolnych. My jednak skupimy się tym razem na tych drugich. Przede wszystkim taka przekąska to gwarancja niesamowitego smaku. Idealnie nadadzą się do kanapek lub jako dodatek do pysznego obiadu. Smak to jedno, a wartości odżywcze to drugie. Okazuje się, że ogórki małosolne są bardzo zdrowe.

Przede wszystkim to bogactwo witaminy C, B, K, E oraz wielu minerałów takich jak miedź, magnez, wapń, potas oraz żelazo. Ponadto mogą być świetnym składnikiem diety, ponieważ są niskokaloryczne. Na 100 g produktu mają jedynie 12 kalorii.
Ponadto są lekkostrawne, wykazują działanie izotoniczne oraz probiotyczne, a także pozytywnie wpływają na układ nerwowy.
Ogórki małosolne są przepyszne. Dlatego też autor kanału na YouTube “DAMIAN KUCHNIA OD KUCHNI” zaproponował dwie ciekawe metody, które warto zastosować, aby takie ogórki przygotować. Sprawdźcie, która jest lepsza.
Ogórki małosolne na mokro
Ogórki małosolne na mokro to pierwsza metoda, dzięki której można zrobić te smakołyki. Do ich przygotowania będziemy potrzebować następujące składników:
Składniki:
- ogórki
- liść chrzanu
- koper
- czosnek
- korzeń chrzanu
- sól
Przygotowanie małosolnych z zalewą jest bardzo proste. W pierwszej kolejności na trzy godziny przed przygotowywaniem należy namoczyć ogórki w wodzie. Po tym czasie przechodzimy do samego robienia przekąski. Do dużego słoika przekładamy liść chrzanu, koper, cztery ząbki czosnku, kilka plasterków korzenia chrzanu, a na koniec przekładamy ogórki. Całość starannie upychamy. Na samym wierzchu ponownie układamy liść chrzanu, mały pęczek kopru i kilka plasterków korzenia chrzanu.
Pora przygotować zalewę. Do garnka wlewamy dwa litry ciepłej wody. Na jeden litr wody przypada jedna łyżka soli. Całość mieszamy, przelewamy do słoika i szczelnie zakręcamy.
Tak przygotowane ogórki małosolne na mokro możemy spożyć już po trzech dniach.

Pora na ogórki małosolne na sucho.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Ogórki małosolne na sucho
Małosolne na sucho to kolejny sposób na przygotowanie tych smakołyków. Do ich przygotowania będziemy potrzebować tych samych składników, co w przypadku ogórków małosolnych na mokro.
W pierwszej kolejności kroimy drobno korzeń chrzanu, koper oraz liść chrzanu i czosnek. Namoczone wcześniej ogórki i pokrojone składniki przekładamy do woreczka i dodajemy łyżkę soli. Całość szczelnie zawiązujemy i potrząsamy, aby składniki się ze sobą wymieszały.
Tak przygotowane ogórki małosolne na sucho możemy spożyć już po 12 godzinach.

Która metoda jest lepsza? Wnioski są proste.
Małosolne na mokro czy na sucho?
Zapewne każdy wybierze swoją ulubioną metodę. Jedno jest pewne. Obie gwarantują smaczne ogórki małosolne. Te przygotowywane w zalewie są oczywiście tradycyjne i co do tego nie ma wątpliwości. Te na sucho to z pewnością nowatorska metoda, która świetnie się sprawdzi jeśli chcemy szybko zjeść zrobione ogórki.
Według autora kanału “DAMIAN KUCHNIA OD KUCHNI” małosolne na sucho są świetne.
Nie no są naprawdę świetne. Kurczę, powiem Wam, że jestem zaskoczony, bo faktycznie po tak krótkim czasie one już są bardzo fajne, takie małosolne, jak powinno być.
Po trzech dniach autor kanału postanowił spróbować również małosolnych w zalewie.
Są twarde i lepiej przeszły w środku (…). Te bym preferował jeśli chcecie sobie zrobić, kurczę wole te właśnie z tej wody, z tej solanki.
Zatem wychodzi na to, że według autora obie metody są jak najbardziej w porządku. Jeśli chcecie zrobić ogórki małosolne na szybko, to wybierzcie metodę na sucho. Jeśli preferujecie lepszy i tradycyjny smak, to wybierzcie małosolne z zalewą.
Sprawdź przepis na pyszną zapiekankę z cukinią. Zobacz, jaka ryba jest jedną z najzdrowszych.