Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Zrobiłam na próbę schabowe po lubelsku. Kotletów już nigdy nie usmażę inaczej
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 20.11.2024 13:57

Zrobiłam na próbę schabowe po lubelsku. Kotletów już nigdy nie usmażę inaczej

Zrobiłam na próbę schabowe po lubelsku. Kotletów już nigdy nie usmażę inaczej
Fot. Shutterstock/adriaticfoto

Znudziły Ci się zwykłe kotlety schabowe? Przygotuj je w nieco inny sposób, a nie pożałujesz. Niedawno zrobiłam schabowe po lubelsku i te kotlety skradły moje podniebienie. Soczyste, delikatne mięso w panierce, której wcześniej nie znałam. Sekret tkwi w mące.

Nie ma lepszych schabowych

Co takiego wyróżnia kotlety schabowe po lubelsku? Mąka, którą wykorzystujemy do panierowania mięsa. Zamiast w pszennej, kotlety obtoczyłam w mące gryczanej. Smak usmażonych schabowych jest nie do podrobienia.

Mąka gryczana nadaje delikatnej, orzechowej nuty smakowej, która doskonale komponują się z wieprzowiną. Kotlety smażę na maśle klarowanym, by dodatkowo wzmocnić ich aromat. Doskonałym tłuszczem do smażenia jest także smalec.

Zrobiłam na próbę schabowe po lubelsku. Kotletów już nigdy nie usmażę inaczej
Fot. Canva/amirphoto

Przepis na kotlety po lubelsku

Składniki na 4 porcje:

  • 4 plastry schabu wieprzowego
  • jajko
  • mąka gryczana
  • bułka tarta
  • sól, pieprz
  • masło klarowane lub smalec do smażenia

Jak przygotować schabowe w chrupiącej panierce?

Schab umyj, osusz i rozbij tłuczkiem na cienkie kotlety. Oprósz solą, pieprzem i odstaw na chwilę. Po kilku minutach każdą porcję mięsa obtocz w mące gryczanej, następnie w jajku i bułce tartej. Na patelni rozpuść masło klarowane lub smalec.

Kotlety smaż przez kilka minut z każdej strony do uzyskania złocistej, chrupiącej panierki. Podawaj z ulubionymi dodatkami, smacznego!

Na obiad polecamy również mielone od Strzelczyka, a także rozgrzewającą zupę. W sam raz na jesienne chłody.

Zrobiłam na próbę schabowe po lubelsku. Kotletów już nigdy nie usmażę inaczej
Fot. Canva/PeeterS