Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Becia pokazała swój przepis na ciasto pomarańczowe. Zajmuje 10 minut i zawsze się udaje
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 02.03.2025 17:21

Becia pokazała swój przepis na ciasto pomarańczowe. Zajmuje 10 minut i zawsze się udaje

Becia pokazała swój przepis na ciasto pomarańczowe. Zajmuje 10 minut i zawsze się udaje
Fot. youtube.com/beciagotuje

To ekspresowe ciasto o cytrusowym posmaku samo wprasza się na niedzielną kawę. Jest puszyste, ale soczyste. Składniki zaś praktycznie w każdej kuchni znajdą się pod ręką na ostatnią chwilę.

Szybkie ciasto pomarańczowe

To chyba najprostszy sposób na owocowe ciasto – może nie licząc placka, w którym pieczemy je w kawałkach. Takie ciasto owocowe to w zasadzie biszkopt wzbogacony o sok. Aby wyszedł poprawnie, należy zadbać o odpowiednie proporcje płynów i mąki.

Ciasto można wykończyć w dowolny sposób – polukrować, udekorować czekoladowym ganaszem lub posypać cukrem pudrem. Może też posłużyć ono za spód do tortu, dzięki któremu będzie dobry, taki nie za słodki.

Becia pokazała swój przepis na ciasto pomarańczowe. Zajmuje 10 minut i zawsze się udaje
Fot. youtube.com/beciagotuje

Ciasto z sokiem pomarańczowym

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Becia gotuje. Autorka przyznaje, że inspiracją do ciasta była potrzeba zużycia pomarańczy, która zaczęła wyglądać nieciekawie. Takie przepisy lubimy najbardziej: przegląd lodówki, by nie zmarnować kupionego jedzenia.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • 4 jajka
  • 300 g mąki tortowej
  • 100 ml soku z pomarańczy, może być z domieszką cytryny
  • Skórka z cytrusów
  • 200 ml oleju roślinnego
  • 160 g cukru
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
Becia pokazała swój przepis na ciasto pomarańczowe. Zajmuje 10 minut i zawsze się udaje
Fot. youtube.com/beciagotuje

Ciasto z pomarańczą i cytryną

Pomarańczę i cytrynę dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i lekko szorujemy garstką sody oczyszczonej, a następnie spłukujemy. Ocieramy skórkę i wyciskamy sok, by łącznie wyszło go 100 ml.

W misce roztrzepujemy jajka. Kiedy będą dobrze połączone i leciutko napowietrzone, dodajemy sok i olej. Składniki łączymy mikserem.

Becia pokazała swój przepis na ciasto pomarańczowe. Zajmuje 10 minut i zawsze się udaje
Fot. youtube.com/beciagotuje

Wciąż miksując, dodajemy stopniowo cukier. Kiedy zmienią się w jasną, puszystą masę, mieszamy jeszcze skórkę z owoców i przestajemy miksować. Do miski przesiewamy mąkę z sodą oczyszczoną. Składniki łączymy.

Ciasto wylewamy do foremki – podłużnej lub niewielkiej okrągłej. Wstawiamy na godzinę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po wyjęciu studzimy przez 10 minut w formie, a następnie na kratce. Wykańczamy według uznania.

Wypróbuj przepisy na deserowe kulki i tradycyjne flaki.

Becia pokazała swój przepis na ciasto pomarańczowe. Zajmuje 10 minut i zawsze się udaje
Fot. youtube.com/beciagotuje