Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Co roku o tej porze robię ten dżem. Jest idealny do naleśników i racuchów
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 04.05.2024 22:03

Co roku o tej porze robię ten dżem. Jest idealny do naleśników i racuchów

Co roku o tej porze robię ten dżem. Jest idealny do naleśników i racuchów
Fot. Canva/BruceBlock

Sezon na rabarbar rozpoczęty. Nie zwlekaj, tylko przygotuj dżem z tego warzywa. Sprawdzi się doskonale do naleśników, racuchów i innych słodkich przekąsek. Poznaj łatwy i szybki przepis na dżem i zaskocz swoich domowników. Ten smak zostanie z wami na dłużej. 

Czas na rabarbar

Obecnie rozpoczął się sezon na rabarbar, a to dobry pretekst, aby przygotować z tego pysznego warzywa dżem. Spodoba on się nie tylko fanom słodkich przekąsek, ale też smakosza, którzy uwielbiają nietypowe smaki. 

Dżem przygotowany z tego przepisu pasuje do wszystkiego i co najważniejsze robi się go bardzo łatwo i co najważniejsze szybko. A to kolejny powód, aby przygotować ten znakomity i rzadko spotykany dżem. Wszystkie potrzebne składniki oraz przepis znajdziesz w dalszej części. 

Co roku o tej porze robię ten dżem. Jest idealny do naleśników i racuchów
Fot. Canva/Szakaly

Nie tylko rabarbar

Do przygotowania dżemu potrzebny będzie oczywiście rabarbar. Nie powinnaś mieć problemu z jego zakupem, bo już pojawił się tradycyjnych ryneczkach, jak i w popularnych dyskontach. Oprócz tego warzywa potrzebne będą także pozostałe produkty z listy poniżej. Tylko z nimi dżem będzie doskonały. Zerknij na listę umieszczoną poniżej i zaczynamy przygotowanie. 

Składniki:

  • 1 kg rabarbaru
  • 3 cytryny
  • 250 g cukru

Przepis na dżem z rabarbaru

Rabarbar oczyść z liści. Umyj go, wytrzyj i pokrój w małą kostkę. Następnie przełóż go do garnka i zasyp cukrem. Wlej wyciśnięty z cytryn sok. Całość podgrzewaj na średnim ogniu. Gdy zacznie bulgotać, zmniejsz ogień i gotuj przez 2 godziny

Od czasu do czasu mieszaj dżem. Gotuj do momentu zgęstnienia. Gorący dżem przełóż do wyparzonych słoików. Dokładnie je zakręć, a następnie zabezpiecz na przykład poprzez pasteryzację. Dżem postaw do wystygnięcia i gotowe. 

Co roku o tej porze robię ten dżem. Jest idealny do naleśników i racuchów
Fot. Canva/t sableaux