Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Produkty > Domowa przyprawa do ciast korzennych. Przepis od Ani Starmach
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 01.10.2025 13:35

Domowa przyprawa do ciast korzennych. Przepis od Ani Starmach

Domowa przyprawa do ciast korzennych. Przepis od Ani Starmach
Fot. Pawel Wodzynski/East News, Canva

Zapach świeżo zmielonych przypraw potrafi ożywić nawet prostą herbatę, a w pierniku działa jak turbo-doładowanie smaku. Ania Starmach udowadnia, że domowa przyprawa do piernika składa się z kilku łatwo dostępnych składników i powstaje w kwadrans – bez chemicznych dodatków, za to z pełnią aromatu.

  • Przyprawa zawiera osiem składników, z przewagą cynamonu.
  • Najlepszy efekt daje świeże mielenie w moździerzu lub młynku.
  • Proporcje można modyfikować według upodobań.
  • Przechowywana w szczelnym słoiku zachowuje aromat nawet przez rok.

Dlaczego warto zrobić własną mieszankę?

Gotowe przyprawy do piernika często zawierają dodatki takie jak mąka czy cukier, które osłabiają intensywność smaku. Przepis Ani Starmach gwarantuje naturalną, pełnowartościową mieszankę, która wydobędzie z wypieków maksimum aromatu. Świeżo zmielone przyprawy uwalniają olejki eteryczne, które wzbogacają smak i działają przeciwutleniająco.

Składniki:

  • 4 łyżeczki cynamonu,
  • 3 łyżeczki imbiru w proszku,
  • 3 łyżeczki rozgniecionych goździków,
  • 1,5 łyżeczki łuskanego kardamonu,
  • 3 łyżeczki świeżo tartej gałki muszkatołowej,
  • 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego,
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu,
  • 1 gwiazdka anyżu (wyłuskana).
Domowa przyprawa do ciast korzennych. Przepis od Ani Starmach
Fot. Canva

Źródło: przepisy Ani Starmach, aniastarmach.pl

Przepis Anny Starmach na przyprawę do piernika

Przyprawy mielimy partiami. Najpierw twardsze (cynamon, goździki), potem delikatniejsze (kardamon, pieprz, anyż). Po zmieleniu całość przesiewamy przez sitko, by pozbyć się grubszych fragmentów i uzyskać jednolitą konsystencję.

Jak stosować przyprawę do ciast korzennych?

Gotową przyprawę przechowuj w suchym, ciemnym miejscu, najlepiej w szczelnie zamkniętym słoiczku. Szklane opakowanie zabezpiecza aromat i chroni przed wilgocią. Przyprawa idealnie nadaje się nie tylko do pierników, ale także do biszkoptów, kruchych ciastek, naleśników, granoli czy kawy

Zmieniaj proporcje według własnych preferencji, dodając więcej cynamonu lub wanilii, by uzyskać łagodniejszy smak, albo podkręcając ostrość pieprzem. Zrób swój pierwszy słoiczek już dziś i przekonaj się, jak bardzo zmieni się smak twoich domowych wypieków.

Dowiedz się, co dodać do ciasta drożdżowego, aby było wyjątkowo puszyste. Ostatnio przedstawialiśmy najlepszą kapustę na gołąbki. 

Domowa przyprawa do ciast korzennych. Przepis od Ani Starmach
Fot. Canva

Źródło:

aniastarmach.pl