“Kalafiorowa na bogato” przepisu Tomasza Strzelczyka. Palce lizać
Tomasz Strzelczyk pokazał przepis na zupę kalafiorową. Jest aromatyczna i napakowana witaminami. Do pełni szczęścia brakuje tylko pulpecików drobiowych, które – co za przypadek! – znalazły się w środku.
Zupa kalafiorowa
„To taka wiecie, kalafiorowa, warzywna, taki warzywny śmietnik” – zachwala Tomasz Strzelczyk swoją zupę. I choć określenie znanego kucharza nie brzmi zachęcająco, to sama zupa już tak. Jest zdrowa, sycąca i pełna warzyw. Tym bardziej, że Strzelczyk podaje ją z pysznymi klopsikami.
Składniki:
- 1/2 średniego kalafiora
- 500 g mielonego mięsa drobiowego
- Kilka młodych ziemniaków
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 cebula
- 1 biała część małego pora
- 400 ml śmietanki 30%
- Liście laurowe i ziele angielskie
- 1 jajko
- 2-3 łyżki bułki tartej
- 1 pęczek koperku
- Łyżka masła
- Sól, pieprz, gałka muszkatołowa, majeranek

Przepis na zupę z kalafiora z klopsami
Cebulę drobno siekamy. Pora nacinamy, płuczemy i kroimy w półplasterki. Marchew i pietruszkę ścieramy na tarce. W garnku podgrzewamy łyżkę masła. Wrzucamy cebulę. Po chwili dodajemy pora i jego smażymy do zeszklenia.
Do garnka dodajemy marchewkę i pietruszkę. Smażymy, aż będą jasne i dość miękkie. Zalewamy wszystko dwoma litrami wody. Do zupy dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i ziarnisty pieprz. Ziemniaki szorujemy i kroimy w ćwiartki. Wrzucamy razem z różyczkami kalafiora.
Zupę przyprawiamy łyżeczką soli i gałką muszkatołową. Gotujemy, a w międzyczasie przygotowujemy pulpeciki.
Mięso mielone mieszamy z jajkiem i bułką tartą, przyprawiając solą, pieprzem i majerankiem. Formujemy z nich kuleczki i dodajemy je do zupy. Gotujemy przez ok. 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie, a pulpety ugotowane w środku.
Pod koniec gotowania zabielamy zupę śmietanką. Siekamy koperek i dodajemy do zupy. Przyprawiamy solą i pieprzem i gotujemy jeszcze przez kilka minut.
Zupa kalafiorowa Strzelczyka – porady
- Częstym zaniedbaniem w naszych kuchniach jest niepłukanie pora. To warzywo wyrastające z ziemi. Należy je naciąć i dokładnie wypłukać jej resztki spomiędzy warstw.
- Aby wygodnie uformować kuleczki mięsne, robimy to zwilżonymi dłońmi. Jeśli gotujemy pulpeciki w zupie, nie trzeba obtaczać ich w mące ani bułce tartej. Uważajmy za to, ile dodajemy tej ostatniej do masy mięsnej, by uzyskać właściwą konsystencję.
Wypróbuj też przepisy na kotlety mielone gyros i dżem morelowy z lawendą.

Źródło: YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA