Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Kroję mięso, warzywa i wstawiam do piekarnika. Ten obiad robi się sam
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 24.05.2025 13:14

Kroję mięso, warzywa i wstawiam do piekarnika. Ten obiad robi się sam

Kroję mięso, warzywa i wstawiam do piekarnika. Ten obiad robi się sam
Fot. Smakosze.pl/Magdalena Patacz

Ciepłe wieczory, grill, ognisko. Jeśli podobnie jak ja nie możesz doczekać się lata przygotuj w domu danie, które najbardziej oddaje najpiękniejszą porę roku. W dodatku jest błyskawiczne w przygotowaniu. Ten prosty obiad to smak wakacji!

Wakacyjne danie w nowym wydaniu

Pieczonki, duszonki, kociołek. Cała Polska zna to wyśmienite danie z żeliwnego kociołka ustawionego bezpośrednio nad ogniskiem. W zależności od regionu, potrawa ta nazywa się inaczej. Pieczonki można jeść bez końca. Smak pieczonych w garze warzyw i mięsa jest nie do podrobienia.

Niestety pogoda nie zachęca do spędzania wieczorów na świeżym powietrzu. Jeśli więc nie możesz doczekać się duszonek, przygotuj je w domu na obiad. Pieczonki przyrządzam w prosty sposób piekarniku, a ich smak jest bardzo zbliżony do tych pieczonych na ognisku. Ten obiad robi się sam.

Kroję mięso, warzywa i wstawiam do piekarnika. Ten obiad robi się sam
Fot. Shuttersock

Prosty przepis na pyszne pieczonki

Pieczonki przygotowuję w piekarniku w naczyniu żaroodpornym. Zamiast niego możesz wykorzystać również żeliwne naczynie do zapiekania lub żeliwny garnek. Pieczonki możesz także przygotować w garnku z grubym dnem na gazie. Wtedy jednak należy wlać na spód niewielką ilość wody i cyklicznie sprawdzać, czy składniki się nie przypalają.

Dalsza część tekstu pod filmem

Składniki dla 4 osób:

  • 600 g ziemniaków
  • 250 g marchwi
  • 200 g korzenia pietruszki
  • 2 duże cebule czerwone
  • 200 g kiełbasy
  • 100 g wędzonego boczku
  • 300 g czerwonej papryki
  • mała główka kapusty 
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
  • papryka słodka mielona
  • zioła prowansalskie
  • olej lub smalec do wysmarowania garnka
Kroję mięso, warzywa i wstawiam do piekarnika. Ten obiad robi się sam
Fot. Shutterstock

Jak zrobić duszonki w piekarniku?

Wnętrze naczynia żaroodpornego wysmaruj olejem lub smalcem, a następnie wyłóż liśćmi kapusty. Odstaw. Ziemniaki, marchewkę, korzeń pietruszki pokrój w talarki. Pokrój w kostkę paprykę, cebulę, boczek i kiełbasę. Posiekaj również 80-100 g kapusty.

Wszystkie składniki przełóż do większej miski. Dodaj sól, posiekaną natkę pietruszki, pieprz, paprykę mieloną i zioła prowansalskie. Całość dokładnie wymieszaj i przełóż do naczynia do zapiekania. Wierzch przykryj liśćmi kapusty, a następnie nałóż pokrywkę.

Naczynie żaroodporne wstaw do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika z opcją grzania góra- dół. Piecz przez około 1,5 godziny, aż wszystkie składniki będą miękkie. Smacznego.

Na obiad polecamy także wyśmienite placki ziemniaczane oraz zapiekankę farmerską.

Kroję mięso, warzywa i wstawiam do piekarnika. Ten obiad robi się sam
Fot. Shutterstock