Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Kruchy spód łącze ze słodką domową masą. Na Wszystkich Świętych to ciasto będzie jak znalazł
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 30.10.2024 14:14

Kruchy spód łącze ze słodką domową masą. Na Wszystkich Świętych to ciasto będzie jak znalazł

Kruchy spód łącze ze słodką domową masą. Na Wszystkich Świętych to ciasto będzie jak znalazł
Fot. YouTube/Mąż przy garach

Już za chwilę czeka nas wyjątkowe święto W taki dzień po powrocie do domu aż chciałoby się usiąść z kubkiem gorącej kawy i słodką przekąską. Na szczęście znam przepis, z którym idealne ciasto przygotuję w łatwy i szybki sposób Dzięki temu zostanie mi więcej czasu dl najbliższych.

Doskonałe ciasto na Wszystkich Świętych

Dzień Wszystkich Świętych to nie tylko czas wspomnień bliskich i odwiedziny ich grobów. W ten dzień spotykamy się także z rodziną, a to dobry pretekst, aby zaprosić ją na rozgrzewającą herbatę i deser. Na taką okazję sprawdzi się to kruche ciasto.

Polane słodką masą ma doskonały smak. Dlatego koniecznie upiecz je przed tą uroczystością, a każdy się nim zachwyci. Przygotuj się na niejedną dokładkę, ale też na to, że będziesz musiała zdradzić przepis. Warto się nim dzielić, bo jest naprawdę wyśmienity.

Kruchy spód łącze ze słodką domową masą. Na Wszystkich Świętych to ciasto będzie jak znalazł
Fot. YouTube/Mąż przy garach

Ciasto z kilku składników

Zaletą ciasta jest również to, że składa się z niewielu produktów. Potrzebne będą składniki na kruche ciasto oraz ma słodką masę oraz polewę czekoladową. Znajdziesz je wszystkie na liście poniżej. Pamiętaj, aby dokładnie ją sprawdzić i nie pomijać żadnego składnika, a ciasto wyjdzie idealne. Zdjęcia pokazujące, jak zrobić deser, pochodzą z kanału Mąż przy garach, który znajdziesz na YouTubie.

Składniki:

  • 275 g mąki
  • 100 g + 40 g cukru
  • 200 g + 100 g masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 60 g miodu
  • 1 puszka skondensowanego mleka
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • ½ tabliczki białej czekolady

Przepis na kruche ciasto ze słodką masą

Do miski wsyp mąkę oraz 100 gramów cukru. Wymieszaj składniki, a następnie dodaj 200 gramów masła i zagniataj składniki. Wlej ekstrakt waniliowy i połącz całość w jednolite ciasto. 

Foremkę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej ciasto i ubij je, tworząc jednolity spód. Piecz go w pierniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut. 

Do garnka włóż 100 gramów masła oraz wsyp 40 gramów cukru. Dodaj także miód i wlej skondensowane mleko. Składniki podgrzewaj na średnim ogniu, cały czas mieszając. Powstała masa powinna być gęsta i jednolita. Wyłóż ją na spód i równomiernie rozprowadź. Ciasto przestudź przez godzinę w lodówce. 

Rozpuść gorzką czekoladę i ozdób nią wierzch ciasta. Następnie rozpuść białą i rozprowadź ją po wierzchu. Za pomocą drewnianego patyczka rozetrzyj ją, tworząc w ten sposób ozdobne wzory. 

Ciasto ponownie odstaw do lodówki, do momentu zastygnięcia czekolady. Gotowe krój na kawałki i podawaj na deser. 

Sprawdź przepis na kapuśniak, który rozpętał burzę oraz zobacz, jak funkcjonuje restauracja Buddy. 

Kruchy spód łącze ze słodką domową masą. Na Wszystkich Świętych to ciasto będzie jak znalazł
Fot. YouTube/Mąż przy garach