Gessler wlewa go do makowca. Przez niego jest bosko aromatyczny
Magda Gessler zdradziła przepis na tradycyjny makowiec zawijany. Restauratorka do masy makowej, oprócz orzechów, rodzynek i skórki z pomarańczy, dodaje również syrop migdałowy. Mak jest wtedy o wiele smaczniejszy i aromatyczny, a całe ciasto znika błyskawicznie.
Makowiec na święta przyrządzamy w różnych formach. Niektórzy pieką go na kruchym spodzie, inni przygotowują masę makową bez pieczenia. Tradycyjnie jednak makowiec przyrządzany jest z ciasta drożdżowego w formie rolady. Makowiec zawijany będzie jeszcze smaczniejszy, kiedy przygotujesz go według przepisu Magdy Gessler.
Przed przygotowywaniem masy makowej, zrób rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto. Ciasto powinno stać przez około godzinę w ciepłym miejscu, żeby podwoiło swoją objętość. Wszystkie składniki do ciasta muszą mieć temperaturę pokojową, mleko powinno być ciepłe. Inaczej drożdże nie ruszą.
Sekretem doskonałej masy makowej są nie tylko orzechy, rodzynki i skórka tarta z pomarańczy. Gessler do maku dodaje również syrop migdałowy, który wzmacnia smak i nadaje wspaniałego aromatu. Do masy makowej nie dodawaj cukru. Jeśli uznasz, że jest mało słodka, dodaj odrobinę miodu.
Obłędny makowiec zawijany. Sekretem jest pełna aromatu masa makowa
Składniki na ciasto drożdżowe:
250 g mąki pszennej
20 g świeżych drożdży
pół szklanki ciepłego mleka
4 żółtka w temperaturze pokojowej
50 g cukru do wypieków
opakowanie cukru z wanilią
80 g roztopionego i przestudzonego masła
Składniki na masę makową:
500 g maku
2 szklanki gorącego mleka
10 jajek
50 g namoczonych rodzynek
50 g posiekanych orzechów włoskich
30 g skórki tartej z pomarańczy
10 ml syropu migdałowego
100 g roztopionego masła
Dodatkowo:
rodzynki i orzechy do dekoracji
Jak zrobić makowiec zawijany według przepisu Magdy Gessler?
W miseczce rozetrzyj drożdże, wlej pół szklanki ciepłego mleka, wymieszaj. W dużej misce utrzyj żółtka z cukrem waniliowym i drobnym cukrem do wypieków. Rozpuść w rondelku 80 g masła i ostudź.
Mąkę przesiej do większej miski. Dodaj namoczone drożdże, żółtka z cukrem i roztopione masło. Całość wyrabiaj do uzyskania ciasta o jednolitej konsystencji. Przykryj ściereczką i odstaw w suche i ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Rodzynki zalej ciepłą wodą, odstaw. Mak przesyp do garnka, zalej 2 szklanki mleka i gotuj około 30 minut, następnie odcedź na gęstym sicie. Mak zmiel w maszynce. Białka oddziel od żółtek. Żółtka utrzyj i dodaj do maku.
Dodaj roztopione masło, posiekane orzechy, rodzynki, syrop migdałowy i skórkę z pomarańczy. Masę wymieszaj. Z białek ubij pianę, dodaj do masy makowej i połącz wszystkie składniki. Ciasto przełóż na stolnicę i rozwałkuj na prostokąt.
Na ciasto wyłóż masę makową, wygładź i zwiń ciasto w rulon. Makowiec przełóż na blachę i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, piecz 50 minut. Ostudzone ciasto polej domowym lukrem i udekoruj bakaliami, smacznego.
Na święta upiecz również sernik według przepisu Roberta Makłowicza oraz wyśmienity piernik z suszoną żurawiną i powidłami śliwkowymi. Ciasta posmakują każdemu.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Zapomnij o mięsie lub ziemniakach. Gołąbki z zupełnie innym farszem będą jeszcze większym hitem
Jak wybrać najlepsze śledzie? Kilka szczegółów jest kluczowych
Bezpieczne przechowywanie zapasów na Święta z lodówką Haier
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama