Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Na 1 listopada robię zawsze tę zupę. Przepis podpatrzyłem u Kuronia
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 13.10.2025 12:52

Na 1 listopada robię zawsze tę zupę. Przepis podpatrzyłem u Kuronia

Na 1 listopada robię zawsze tę zupę. Przepis podpatrzyłem u Kuronia
Fot. Canva

Po powrocie z cmentarza każdemu marzy się potrawa, jednocześnie otulającego i inna niż żurek. Krem z jadalnych kasztanów, który Jakub Kuroń proponuje na Wszystkich Świętych, łączy gęstą jedwabistość z subtelną słodyczą – a gotowy jest szybciej, niż zdążysz zdjąć płaszcz.

  • Główne składniki to kasztany jadalne, bulion i śmietanka 30%.
  • Warzywa gotują się zaledwie 20–25 minut, potem zupa trafia od razu do blendera.
  • Krem podaje się gorący, z pietruszką lub tymiankiem oraz chrupiącym pieczywem.
  • Kasztany nadają aksamit i naturalną słodycz, dzięki czemu zupa smakuje nawet dzieciom.

Kasztanowy krem – aksamitny smak Wszystkich Świętych

Kasztany jadalne, choć kojarzą się z pieczonymi przekąskami w Paryżu i Mediolanie, coraz częściej trafiają też do polskich kuchni. Ich mączysty miąższ po krótkim gotowaniu zmienia się w gęsty, niemal orzechowy mus, który doskonale zagęszcza zupę bez dodatku mąki. Subtelna słodycz kasztanów świetnie komponuje się z marchewką i ziemniakiem, a szczypta gałki muszkatołowej dodaje głębi i jesiennego charakteru. Taki krem rozgrzewa skuteczniej niż szalik i syci na tyle, że może zastąpić drugie danie.

Składniki na cztery porcje:

  • 300 g kasztanów jadalnych (ugotowanych i obranych lub z puszki)
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 marchewka
  • 1 ziemniak
  • 750 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 100 ml śmietanki 30 %
  • 2 łyżki masła
  • sól, biały pieprz, szczypta gałki muszkatołowej
  • gałązki tymianku lub natka pietruszki do dekoracji
Na 1 listopada robię zawsze tę zupę. Przepis podpatrzyłem u Kuronia
Fot. Canva

Przepis na zupę krem z kasztanów

Na maśle zeszklij posiekaną cebulę z czosnkiem, aż się lekko zarumienią. Dodaj marchewkę i ziemniaka pokrojone w kostkę, podsmaż chwilę, dorzuć kasztany i zalej wszystko gorącym bulionem. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 20–25 minut, aż warzywa zmiękną. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową, zmiksuj całość na gładki krem, dodaj śmietankę i jeszcze raz lekko podgrzej – ale nie doprowadzaj do wrzenia.

Porady, dzięki którym zupa będzie jeszcze lepsza

Jeśli używasz świeżych kasztanów, natnij skorupkę krzyżykiem i piecz je przez 20 minut w 200°C – łatwiej obierzesz, a smak będzie intensywniejszy. Do bulionu najlepiej pasuje wersja warzywna lub lekki drobiowy, bez wędzonek. Zupę można przechowywać w lodówce do trzech dni – przed podaniem wystarczy dodać odrobinę wody, by przywrócić aksamitną konsystencję. Dla bardziej wyrafinowanego efektu dołóż łyżkę koniaku lub kieliszek porto tuż przed podaniem. A jeśli unikasz nabiału – zamień masło na klarowane, a śmietankę na mleko kokosowe. Subtelna nuta kokosa zaskakująco dobrze łączy się z kasztanami.

Dowiedz się, z czym nie łączyć ziemniaków. Wypróbuj przepis na babkę z owocami

Na 1 listopada robię zawsze tę zupę. Przepis podpatrzyłem u Kuronia
Fot. Canva

Zobacz też: Gdzie padła “szóstka” w Lotto i jaką rybę lepiej pomijać.

Źródło:kuron.com.pl