Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Nadziewam zielonym farszem i daję do pieczenia. To idealny obiad nie tylko dla cukrzyka
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 06.07.2025 22:07

Nadziewam zielonym farszem i daję do pieczenia. To idealny obiad nie tylko dla cukrzyka

Nadziewam zielonym farszem i daję do pieczenia. To idealny obiad nie tylko dla cukrzyka
Fot. Shutterstock

Mamy idealny przepis na obiad dla cukrzyków. Przygotowane według niego danie jest niskokaloryczne, a jego wartości odżywcze spełniają wszelkie wymagania osób mierzących się z tą chorobą. Pełnia smaku gwarantowana. Zrób i przekonaj się, że było warto. 

Zdrowe danie dla każdego

Przygotowanie obiadu dla cukrzyka to nie lada wyzwanie. Wszystko zależy od doboru składników oraz od wyliczenia wartości odżywczych. Na całe szczęście można znaleźć takie przepisy, jak ten, który prezentujemy poniżej. Przygotowana według niego faszerowana pierś z kurczaka to propozycja smaczna, a co najważniejsze także łatwa i szybka w przygotowaniu. 

Danie warto zrobić przede wszystkim dlatego tego, że jest niskokaloryczne i zawiera niski współczynnik WBT, który w tym wypadku wynosi 3,1. Wypróbuj przepis, a przekonasz się, że każdy cukrzyk zachwyci się jego smakiem oraz płynącymi z jego spożywania zaletami. Jest tak dobre i zdrowe, że każdemu przypadnie do gustu. 

Nadziewam zielonym farszem i daję do pieczenia. To idealny obiad nie tylko dla cukrzyka
Fot. Canva

Kurczak z dodatkami

Obiad dla cukrzyka przygotowuje się tylko z kilku składników. Podstawą jest pierś z kurczaka, ale jego smak dopełni nadzienie ze szpinaku i kilku dodatków. Wszystkie potrzebne produkty umieściliśmy na poniższej liście. Umieszczone przy danym składniku proporcje dotyczą jednej porcji. Trzymanie się ich zapewni daniu zachowanie warto odżywczych. 

Składniki:

  • 140 g piersi z kurczaka 
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 g szpinaku
  • ½ torebki ryżu
  • olej

Przepis na obiad dla cukrzyka z kurczaka

Na patelni rozgrzej olej. Następnie dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz umyte i osuszone liście szpinaku. Przypraw pieprzem i solą, wymieszaj składniki i smaż je, do momentu zwiędnięcia liści. 

Pierś z kurczaka oczyść z białych błon. Natnij mięso w taki sposób, aby powstała w nim kieszonka. Nafaszeruj je czosnkiem i liśćmi szpinaku. Nafaszerowaną pierś z kurczaka przełóż do naczynia żaroodpornego. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. Włóż naczynie i piecz je przez 15 minut. Kurczaka podawaj z ugotowanym ryżem. 

Niedawno opisywaliśmy przepis na kotlety z kurczaka oraz sposób na letni deser bez pieczenia.

Nadziewam zielonym farszem i daję do pieczenia. To idealny obiad nie tylko dla cukrzyka
Fot. Canva