Najlepszą chałwę robię z kaszy manny. Ten turecki deser jest hitem
Irmik helvasi to tradycyjny, turecki deser bardzo zbliżony do chałwy. Różni się jednak składnikami i sposobem przygotowania. Chałwa z kaszy manny jest delikatniejsza i mniej sucha. Podaje się ją z mielonym cynamonem. Tak smakuje najlepiej.
Przepis na chałwę w nowej odsłonie
Irmik helvasi w Polsce wciąż mało popularny, a szkoda. Ten deser jest niezwykle prosty w przygotowaniu i tak smaczny, że z pewnością będziesz robić go częściej. Tym bardziej, że większość składników z pewnością masz w swojej kuchni.
Składniki na chałwę z kaszy manny:
- 1 szklanka kaszy manny
- 3 szklanki mleka
- 1 szklanka cukru (można dodać ksylitol)
- 1 łyżeczka aromatu z wanilii
- ¾ kostki masła
- 100 g migdałów
- mielony cynamon
Jak zrobić chałwę z kaszy manny?
Migdały drobno posiekaj. W rondelku rozpuść masło, a następnie wsyp kaszę. Mieszaj i smaż przez kilka minut, aż nabierze złotego koloru. Dodaj migdały, przesmaż i odstaw. W drugim rondelku zagotuj mleko i rozpuść w nim cukier lub ksylitol. Dodaj aromat z wanilii.
Mleko z cukrem dodawaj stopniowo do garnka z kaszą manną. Mieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez kilka minut, aż masa zacznie gęstnieć. Całość przełóż do szklanej miski i odstaw. Gdy ostygnie włóż do lodówki na 2-3 godziny. Przed podaniem oprósz cynamonem.
Irmik helvasi - uwagi
Tradycyjnie turecką chałwę z kaszy manny robi się z mleka, cukru, masła, migdałów i cynamonu. Ze względu jednak na dość sporą kaloryczność, warto cukier zamienić na ksylitol lub inny, naturalny słodzik.
Do irmik helvasi polecamy dodać także odrobinę ekstraktu z wanilii, aby w ten sposób podbić jeszcze smak deseru. Wanilia będzie doskonale komponować się z resztą składników.
Polecamy także przepis na sałatkę z arbuzem i fetą oraz domowe lody.
Źródło: Smakosze.pl