Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Najlepszą chałwę robię z kaszy manny. Ten turecki deser jest hitem
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 27.07.2025 08:54

Najlepszą chałwę robię z kaszy manny. Ten turecki deser jest hitem

Najlepszą chałwę robię z kaszy manny. Ten turecki deser jest hitem
Fot. Canva

Irmik helvasi to tradycyjny, turecki deser bardzo zbliżony do chałwy. Różni się jednak składnikami i sposobem przygotowania. Chałwa z kaszy manny jest delikatniejsza i mniej sucha. Podaje się ją z mielonym cynamonem. Tak smakuje najlepiej.

Przepis na chałwę w nowej odsłonie

Irmik helvasi w Polsce wciąż mało popularny, a szkoda. Ten deser jest niezwykle prosty w przygotowaniu i tak smaczny, że z pewnością będziesz robić go częściej. Tym bardziej, że większość składników z pewnością masz w swojej kuchni.

Składniki na chałwę z kaszy manny:

  • 1 szklanka kaszy manny
  • 3 szklanki mleka
  • 1 szklanka cukru (można dodać ksylitol)
  • 1 łyżeczka aromatu z wanilii
  • ¾ kostki masła
  • 100 g migdałów
  • mielony cynamon

Jak zrobić chałwę z kaszy manny?

Migdały drobno posiekaj. W rondelku rozpuść masło, a następnie wsyp kaszę. Mieszaj i smaż przez kilka minut, aż nabierze złotego koloru. Dodaj migdały, przesmaż i odstaw. W drugim rondelku zagotuj mleko i rozpuść w nim cukier lub ksylitol. Dodaj aromat z wanilii. 

Mleko z cukrem dodawaj stopniowo do garnka z kaszą manną. Mieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez kilka minut, aż masa zacznie gęstnieć. Całość przełóż do szklanej miski i odstaw. Gdy ostygnie włóż do lodówki na 2-3 godziny. Przed podaniem oprósz cynamonem.

Irmik helvasi - uwagi

Tradycyjnie turecką chałwę z kaszy manny robi się z mleka, cukru, masła, migdałów i cynamonu. Ze względu jednak na dość sporą kaloryczność, warto cukier zamienić na ksylitol lub inny, naturalny słodzik.

Do irmik helvasi polecamy dodać także odrobinę ekstraktu z wanilii, aby w ten sposób podbić jeszcze smak deseru. Wanilia będzie doskonale komponować się z resztą składników.

Polecamy także przepis na sałatkę z arbuzem i fetą oraz domowe lody

Źródło: Smakosze.pl