Najprostszy sernik z brzoskwiniami. Rodzina bez przerwy prosi o to ciasto
Oto świetny, ekspresowy przepis na sernik bez pieczenia. Ciasto śmietanowe pokazane jest tu w klasycznym zestawieniu – z brzoskwiniami. To świetny, prosty deser na ciepłe dni.
Sernik bez pieczenia
Ania Zyśk, prowadząca na Instagramie kanał jedz.pysznie, ma dla nas propozycję ciasta. Można nazwać je sernikiem bez pieczenia, choć akurat sera w nim nie ma. Podstawą masy są śmietanka i jogurt.
Takie ciasto doskonale sprawdza się w upały, ponieważ wyjmujemy je prosto z lodówki. Choć pokazujemy je w wersji z brzoskwiniami, w sezonie można sięgnąć po dowolne ulubione owoce. W ten sposób ciasto jest zawsze na bieżąco z najlepszymi pysznościami, jakie ma nam do zaoferowania lato.
Sernik Ani Zyśk
Anna Zyśk proponuje nam ten sernik w wersji z brzoskwiniami z puszki. W wersji bardziej dietetycznej dobrze jest użyć świeżych owoców. Te puszkowane łatwo zawsze mieć pod ręką, ale zawierają mnóstwo dodanego cukru.
Dalsza część tekstu pod filmem
Składniki
- 13 g żelatyny
- 400 g Śmietanki 30%
- 300 g gęstego jogurtu
- 200 g mleka skondensowanego słodzonego
- 1 puszka brzoskwiń
- 150 g herbatników
- 40 g masła
Jak zrobić sernik z brzoskwiniami?
Krok 1. ⅔ brzoskwiń kroimy w dużą kostkę

Krok 2. Śmietankę ubijamy na puszystą masę

Krok 3. Wciąż miksując, dodajemy do niej jogurt i mleko skondensowane

Krok 4. Żelatynę rozrabiamy w gorącej wodzie. Hartujemy ją odrobiną masy i dodajemy do miski

Krok 5. W blenderze miksujemy ciastka, dodajemy do nich roztopione masło i mieszamy dokładnie

Krok 6. Ciastkami wykładamy dno tortownicy i zalewamy masą sernikową

Krok 7. Wierzch ciasta dekorujemy połówkami brzoskwiń

Krok 8. Ciasto odstawiamy do lodówki do stężenia
