Napoleonka z malinami to prawdziwy przebój w moim domu. Nie muszę nawet włączać piekarnika
Napoleonka jest ciastem, którego nikomu nie trzeba przedstawiać. Tym razem prezentujemy przepis w odświeżonej formie, bo w tej wersji deser przygotowuje się bez pieczenia, a całości towarzyszą maliny. Takie połączenie to absolutny hit, który koniecznie trzeba wypróbować i podać na letni deser. To ciasto z malinami jest tak pyszne, że nie skończy się na jednym kawałku.
Sposób na szybki deser, czyli ciasta bez pieczenia
Ciasta bez pieczenia to idealna forma deseru na lato. Schłodzona masa jest lekka, a wzbogacona o sezonowe owoce nabiera odpowiedniego smaku. Jednym z lepszych tego typu ciast jest napoleonka z malinami. Złożona z budyniu i galaretki z zatopionymi w niej owocami smakuje obłędnie. Zaletą ciasta jest nie tylko smak, ale też łatwy i szybki sposób przygotowania.
Zapoznaj się z poniższym przepisem, a dowiesz się, jak przygotować deser, który zachwyci całą rodzinę. Trzymając się wytycznych, ciasto będzie udane za każdym razem.

Z czego przygotować ciasto z malinami?
Ciasto z malinami można przygotować bez pieczenia dzięki składnikom. Deser powstaje z nieco innych składników niż klasyczna napoleonka. Zamiast ciasta francuskiego będą herbatniki, a krem śmietankowy zostanie zastąpiony masą budyniową. Wierzch całości będzie zdobiła galaretka z malinami. Wbrew pozorom do przygotowania ciasta niepotrzebna jest zbyt duża ilość składników. Niezbędne produkty umieściliśmy na poniższej liście. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube/Smaki Katriny-najlepsze przepisy, skąd pochodzą niektóre użyte zdjęcia.
Składniki:
- 750 ml mleka
- 200 g masła
- ½ szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 3 żółtka
- ¾ szklanki mąki tortowej
- 250 g herbatników
- 2 opakowania galaretki malinowej
- 300 g malin
- 800 ml wrzątku
Przepis na ciasto bez pieczenia
Do garnka wlej pół litra mleka i dodaj pokrojone masło. Składniki doprowadź do zagotowania. Do miski wlej mleko i dodaj żółtka, cukier waniliowy i mąkę. Składniki wymieszaj w jednolitą mieszaninę. Kiedy składniki w garnku zaczną wrzeć, wlej składniki z miski. Mieszaj, gotując na średnim ogniu, do momentu powstania gęstego budyniu.
Spód blaszki o wymiarach 24 na 24 centymetry wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na nim herbatniki. W razie potrzeby dotnij ciastka na wymiar. Na herbatniki wyłóż połowę masy budyniowej i równomiernie ją rozprowadź. Następnie przykryj ją kolejną warstwą herbatników. Wyłóż pozostałą masę i również równomiernie ją rozprowadź. Na wierzchu ułóż herbatniki.
Do miski wlej wrzątek i wsyp dwa opakowania galaretki. Wymieszaj składniki, a kiedy się połączą, dodaj umyte maliny. Całość wymieszaj, a kiedy galaretka stężeje, wyłóż ją na ciasto. Równomiernie rozprowadź. Ciasto z malinami włóż do lodówki i pozostaw na kilka godzin, aby masa i galaretka całkowicie stężała.
Poznaj przepis na niezwykłe ciasto z cytryn oraz dowiedz się, jakie owoce warto dodać do diety.
