Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Porady > Nie gotuję już maku w zwykłym mleku. Świąteczny makowiec smakuje jak marzenie
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 07.12.2024 21:00

Nie gotuję już maku w zwykłym mleku. Świąteczny makowiec smakuje jak marzenie

Nie gotuję już maku w zwykłym mleku. Świąteczny makowiec smakuje jak marzenie
Fot. Shutterstock/Madeleine Steinbach, Shutterstock/zi3000

Świąteczny makowiec może smakować jeszcze lepiej. Wystarczy, że poznasz kilka porad dotyczących najważniejszego składnika, a ciasto będzie smakowało jeszcze lepiej. Koniecznie dowiedz się, jak gotować mak do makowca, a już nigdy nie zrobisz tego w inny sposób. 

Świąteczny makowiec jeszcze lepszy

Na wigilijnym stole oprócz dań z grzybami, kiszoną kapustą czy rybami musi znaleźć się także coś słodkiego. Zazwyczaj są to smakołyki, których głównym składnikiem jest mak. U niektórych będzie to kutia, ale jeszcze częściej na stół trafia tradycyjny, świąteczny makowiec. 

Aby ciasto nabrało odpowiedniego smaku, należy odpowiednio przygotować mak. Gotowanie go w zwykłym mleku, nie wystarcza. Dlatego dowiedz się, jak przygotować mak do makowca, a za każdym razem wyjdzie doskonały.

Nie gotuję już maku w zwykłym mleku. Świąteczny makowiec smakuje jak marzenie
Fot. Canva/Alexthq

Jak przygotować mak do makowca?

Aby przygotować masę makową, należy sparzyć mak. Dzięki tej czynności drobne ziarenka stracą swoją gorycz, a przy okazji nabiorą niezbędnej wilgotności. Wielu cukierników parzy mak w wodzie lub mleku. Metoda jest skuteczna, ale te składniki można zastąpić o wiele lepszym. Jest nim mleko kokosowe, które nada ziarenkom wybornego smaku.

Parzenie rozpocznij od dokładnego wypłukania maku zimną wodą. Następnie przesyp je do garnka i zalej mlekiem. Pamiętaj, aby trzymać się proporcji 2 do 1, co oznacza, że na dwie szklanki maku należy wlać jedną szklankę mleka. Całość gotuj przez 20-30 minut, mieszając od czasu do czasu, aby mak nie uległ przypaleniu. Mak wystarczy odcedzić, pozostawić do przestudzenia i zmielić na jednolitą masę. 

Świąteczny makowiec z tymi dodatkami

Ciasto z makiem będzie jeszcze lepsze, kiedy masę makową wzbogacisz kilkoma dodatkami. Po sparzeniu maku w mleku migdałowym można dodać do niego składniki, które zadziałają jak przyprawy i masa będzie jeszcze smaczniejsza. Mogą to być rodzynki, skórka pomarańczowa, ale też miód, cynamon, brązowy cukier, a nawet orzechy włoskie. 

Decydując się na te składniki, pamiętaj, aby nie przesadzić z ich ilością, ale też nie dodawaj ich wszystkich. Połączenie wszystkich przypraw może sprawić, że masa wyjdzie zbyt słodka, a przez to niesmaczna. Dlatego wybierz kilka z nich, a świąteczny makowiec wyjdzie idealny.

Sprawdź także przepis na domowy chleb oraz dowiedz się, jaką rybę warto kupić w Dino.

Nie gotuję już maku w zwykłym mleku. Świąteczny makowiec smakuje jak marzenie
Fot. Canva/lecic