Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Niebywałe, jak Strzelczyk podaje zacierki. Polewa je sosem z uwielbianych grzybów
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 15.04.2023 11:30

Niebywałe, jak Strzelczyk podaje zacierki. Polewa je sosem z uwielbianych grzybów

Niebywałe, jak Strzelczyk podaje zacierki. Polewa je sosem z uwielbianych grzybów
Screeny z filmu pochodzą z kanału Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube

Nie w pomidorowej, nie w rosole. Tomasz Strzelczyk kultowe zacierki gotuje razem z domowym sosem pieczarkowym. Danie jest bardzo proste w przygotowaniu. Jest sycące i zachwyca smakiem i aromatem. Kucharz całą potrawę doprawia świeżymi ziołami. Efekt powala.

Kultowe zacierki z aromatycznym sosem. Nie ma lepszego przepisu

Wszyscy znamy zacierki. Szybkie ciasto z mąki, jajek i soli zwykle jednak dodajemy do zup, np. do pomidorowej lub rosołu. Tomasz Strzelczyk podaje je w zupełnie inny sposób. Zacierki przyrządza z sosem pieczarkowym i w ten sposób robi pyszne drugie danie dla całej rodziny.

Strzelczyk radzi, żeby zacierki przygotować z mąki krupczatki, dzięki której kluseczki nie będą tak rzadkie i nie rozpadną się podczas gotowania. Ciasto robi z wiejskich jajek, które mają piękny, żółty kolor. Jeśli masz jajka, które są dość blade, wymieszaj je z odrobiną mielonej kurkumy, która doda kluseczkom koloru.

Kucharz do zacierek robi aromatyczny sos pieczarkowy i doprawia go świeżym tymiankiem i natką pietruszki. Nie soli grzybów od razu, ponieważ wtedy puszczą sok i nie usmażą się na maśle, a zaczną się dusić i w ten sposób stracą smak.

Sól i pieprz dodaje do sosu pod sam koniec, kiedy danie jest już prawie gotowe. Ugotowane zacierki łączy z pieczarkami i miesza, aż danie zgęstnieje. Przepis i zdjęcia wykorzystane w artykule pochodzą z kanału Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube.

Przepis na zacierki w nowym wydaniu. Takich jeszcze nie jadłaś

Składniki:

  • 200 g mąki krupczatki
  • 400 g pieczarek
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 2 jajka
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 2- 3 łyżeczki masła klarowanego
  • 2 gałązki świeżego tymianku, ewentualnie sporą szczyptę suszonego
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz do smaku

Jak zrobić zacierki z sosem pieczarkowym?

Mąkę przesyp do miski. Wbij jajka, wsyp szczyptę soli i wyrabiaj, aż ciasto stanie się twarde i zbite. Wyrobione ciasto owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum godzinę. W tym czasie przygotuj sos.

Pokrój pieczarki, posiekaj cebulę i czosnek. Na patelni rozpuść masło klarowane i dodaj pieczarki. Smaż kilka minut. Do przyrumienionych pieczarek dodaj 2 gałązki świeżego tymianku. Przemieszaj i dodaj cebulę. 

Całość smaż kilka minut i następnie dodaj czosnek. Dopiero teraz dopraw solą i pieprzem i zmniejsz ogień. Wlej śmietankę, wymieszaj, gotuj 2- 3 minuty i odstaw. Do większego garnka wlej wodę, wsyp łyżeczkę soli i zagotuj. 

Ciasto na zacierki wyjmij z lodówki i zetrzyj na tarce. Jeśli będzie się kleić, podsyp delikatnie mąką krupczatką. Kluseczki wsyp na sitko i usuń nadmiar mąki. Do gotującej się wody wsyp gotowe zacierki i gotuj kilka minut, aż wypłyną.

Następnie przełóż je na patelnię z przygotowanym sosem i wymieszaj. Gotuj na wolnym ogniu i dodaj posiekaną natkę pietruszki. Gdy sos będzie gęsty i kremowy, danie będzie gotowe, smacznego.

Strzelczyk zdradził również przepis na najlepszy smalec do chleba. Koniecznie przygotuj również kotlety mielone według jego receptury. Ich smak zachwyci każdego.

Niebywałe, jak Strzelczyk podaje zacierki. Polewa je sosem z uwielbianych grzybów
Screen z filmu pochodzi z kanału Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube