Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Niezwykle puszysta babka drożdżowa na Wielkanoc. Przepis mam od Babci
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 18.04.2025 15:40

Niezwykle puszysta babka drożdżowa na Wielkanoc. Przepis mam od Babci

Niezwykle puszysta babka drożdżowa na Wielkanoc. Przepis mam od Babci
Fot. YouTube/Uwaga Babcia gotuje

Przygotowanie babki na Wielkanoc to tradycja, którą trzeba dotrzymać. Nie każdy jednak wie, jak to znakomite ciasto przygotować, aby było smaczne, odpowiednio wilgotne i po prostu zachwycające. Poznaliśmy przepis na babkę drożdżową prowadzącej na platformie YouTube kanał Uwaga Babcia Gotuje. Dzięki jej poradom pieczenie ciasta zakończy się sukcesem. 

Babka jest symbolem świąt

Dania, które znajdą się na wielkanocnym stole, nie pochodzą z przypadku. Potrawy mają bowiem znaczenie symboliczne. Na przykład jajka zwiastują nadejście nowego życia, a słynne mazurki są nagrodą za dotrzymanie postu. 

Ukryte znacznie ma także babka drożdżowa. Ciasto symbolizuje dobrobyt oraz ciepło domowego ogniska. W przeszłości istniała tradycja dotycząca jego przygotowania. Babkę należało wypiekać w Wielki Piątek w piecu chlebowym. Proces był ważnym wydarzeniem wśród domowników i towarzyszyła mu troska oraz zachowanie dużej staranności. 

Obecnie ta tradycja już nie istnieje, a wiele gospodyń decyduje się na zakup babki w cukierni. Nic jednak nie może równać się z domowym wypiekiem, dlatego też polecamy przepis Babci na babkę drożdżową. Dokładnie opisujemy go w dalszej części. 

Niezwykle puszysta babka drożdżowa na Wielkanoc. Przepis mam od Babci
Fot. YouTube/Uwaga Babcia Gotuje

Z czego przygotować babkę na Wielkanoc?

Zanim przejdziemy do przepisu, wyjaśnimy, jakie składniki będą potrzebne do przygotowania ciasta. Nie ma ich wiele, a do najważniejszych należy mąka, drożdże, mleko, cukier oraz żółtka. Do masy można dodać rodzynki, ale nie jest to składnik obowiązkowy. O reszcie produktów i ich proporcjach dowiesz się, zapoznając się z listą umieszczoną poniżej. 

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej typu 550
  • 250 ml letniego mleka
  • 120 g cukru
  • 80 g roztopionego masła
  • 30 g świeżych drożdży
  • 4 żółtka
  • 100 g rodzynek
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • starta z jednej cytryny skórka
  • szczypta soli
Niezwykle puszysta babka drożdżowa na Wielkanoc. Przepis mam od Babci
Fot. YouTube/ Uwaga Babcia Gotuje

Przepis Babci na babkę drożdżową

Do miski przełóż pokruszone drożdże. Wsyp cukier, połowę mąki oraz wlej połowę mleko. Wymieszaj składniki. Rozczyn przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce. 

Po 15 minutach wlej pozostałe mleko i wsyp mąkę, sól, cukier waniliowy, sól oraz skórkę z cytryny. Dodaj żółtka oraz roztopione masło. Całość wymieszaj, tworząc jednolite i gładkie ciasto. Wsyp rodzynki i ponownie wymieszaj. Ciasto odstaw do wyrośnięcia.

Niezwykle puszysta babka drożdżowa na Wielkanoc. Przepis mam od Babci
Fot. YouTube/Uwaga Babcia Gotuje

Tortownicę wysmaruj masłem i oprósz mąką. Do foremki przełóż ciasto i równomiernie je rozprowadź. Piekarnik rozgrzej do 170 stopni Celsjusza. Umieść w nim ciasto i piecz przez 35 minut do suchego patyczka. Upieczoną babkę wyłóż na talerz. Pozostaw do wystygnięcia. Na koniec wierzch ciasta można udekorować cukrem pudrem lub lukrem. 

Wypróbuj przepis na sernik w wersji bez spodu. Dowiesz się, co należy włożyć do wielkanocnego koszyczka.

Niezwykle puszysta babka drożdżowa na Wielkanoc. Przepis mam od Babci
Fot. YouTube/ Uwaga Babcia Gotuje