Ostatnio to mój ulubiony sernik na zimno. Przepis Heni nie ma sobie równych
Zapomnij o przepisie na sernik, który znasz i wypróbuj sposób na szybki sernik na zimno. Przygotowanie jest łatwe, trwa właściwie chwilę, a smak… jest po prostu nieziemski. Zrób raz, a gwarantujemy, że przygotujesz doskonały deser, który będziesz przygotowywać przez całe lato.
Sernik według Heni Foks
Sernik w deserowym menu zajmują miejsce szczególne. Za jego popularnością stoi smak, delikatna konsystencja oraz słodycz, która trafia w gusta wszystkich, co jest pewnego rodzaju ewenementem. Rozprawiając o tym znanym cieście, nie sposób mówić jednak o jednym typie sernika, ale o kilku.
Każdy z nas ma przecież swój ulubiony rodzaj, przepis oraz metodę przygotowania. Powstają więc serniki z twarogu, jogurtu, serniki baskijskie oraz na zimno, pieczone w kąpieli wodnej oraz takie, które w ogóle nie wymagają pieczenia. A to sprawia, że mówimy o sernikach, a nie o serniku.
Słuszność tego krótkiego wywodu potwierdza przepis Heni Foks. Ta znana autorka przepisów kulinarnych zaprezentowała na swoim kanale na platformie YouTube sposób na przygotowanie szybkiego sernika na zimno.
Okazuje się, że to ciasto można przygotować z masy serowej, która nie wymaga obróbki cieplnej. Wystarczy połączyć składniki, przełożyć je do blachy, a sernik schować na kilka godzin do lodówki. Efekt przejdzie najśmielsze oczekiwania.

Składniki na szybki sernik na zimno
Ciasto z przepisu Heni Foks, oprócz krótkiego czasu przygotowania, ma także tę zaletę, że powstaje z dosłownie kilku składników. Wśród nich najważniejszy jest przede wszystkim twaróg, ale z racji tego, że jest sernik bez pieczenia, niezbędna będzie także galaretka. To ona nada deserowi odpowiedniej konsystencji, a poniekąd także smaku. O pozostałych produktach dowiesz się więcej, sprawdzając umieszczoną poniżej listę. Trzymaj się jej, a ciasto wyjdzie doskonałe.
Składniki:
- 1 kg twarogu z wiaderka
- ½ szklanki cukru pudru
- 3 opakowania galaretek
- woda (do galaretek)
- 1 szklanka powideł truskawkowych lub śliwkowych
- herbatniki
- 1 tabliczka czekolady
Przepis na szybki sernik na zimno
Do dużej miski przełóż twaróg. Następnie wlej tężejące galaretki przygotowane według instrukcji na opakowaniu. Dodaj powidła oraz cukier puder. Składniki wymieszaj za pomocą miksera na jednolitą i gładką masę.
Spód prostokątnej foremki o wymiarach 17 na 27 centymetrów wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na nim herbatniki. Zalej je masą i równomiernie rozprowadź. Czekoladę zetrzyj na małych oczkach tarki i rozsyp ją na powierzchni. Sernik włóż do lodówki i przechowuj go przez kilka godzin, do momentu stężenia masy serowej.
Niedawno opisywaliśmy przepis na chrupiące gofry oraz roślinę, której owoce mogą zastąpić kakao.
