Zapomniałeś o pasztecikach do barszczu na święta? Nic straconego. Zrobisz je nawet na ostatnią chwilę
Bez rozczynu, bez czekania, bez wyrabiania. Paszteciki z ciasta francuskiego do barszczu przygotujesz błyskawicznie. Podsmaż na maśle pieczarki, dodaj cebulę i natkę pietruszki. Farsz przełóż na ciasto i wstaw do piekarnika. Paszteciki zachwycają smakiem.
Paszteciki zwykle robimy z ciasta drożdżowego. Samo przygotowanie ciasta jest jednak czasochłonne i wymaga uwagi. Składniki muszą być w odpowiedniej temperaturze, musimy przygotować rozczyn, później ciasto i czekać, aż podwoi swoją objętość. Paszteciki z ciasta francuskiego do barszczu zrobimy znacznie szybciej.
Paszteciki z ciasta francuskiego do barszczu wigilijnego będą absolutnym hitem na świątecznym stole. Sekretem jest pyszny farsz. Nadzienie przygotowane z pieczarek, cebuli i natki pietruszki jest niezwykle aromatyczne. Paszteciki przed pieczeniem smarujemy jajkiem i posypujemy czarnuszką lub kminkiem.
Paszteciki z ciasta francuskiego do barszczu. Pyszna alternatywa dla ciasta drożdżowego
Składniki:
270 g ciasta francuskiego
2 jajka
duża cebula
500 g pieczarek
sól, pieprz
2 łyżki masła
natka pietruszki
kminek lub czarnuszka do oprószenia
Jak przyrządzić szybkie paszteciki do wigilijnego barszczu? Będą gotowe w kilka chwil
Cebulę, pieczarki i natkę drobno posiekaj. Na maśle zeszklij cebulę, dodaj pieczarki, oprósz je solą, pieprzem i smaż kilka minut. Farsz oprósz posiekaną zieleniną i dopraw do smaku.
Nastaw piekarnik na 210 stopni C z opcją grzania góra-dół. Ciasto rozłóż, przekrój wzdłuż na dwa pasy. Na każdym rozprowadź równomiernie farsz, zostawiając miejsce po bokach, żeby je zlepić. Zwiń w rulon i posmaruj rozmąconym jajkiem, oprósz kminkiem lub czarnuszką.
Każdy rulon pokrój na mniejsze kawałki. Paszteciki przełóż na blachę z papierem do pieczenia, piecz około 20 minut. Paszteciki podaj do barszczu wigilijnego zamiast uszek.
W tym artykule poznasz przepis Anny Lewandowskiej na aromatyczny barszcz czerwony. Pomysł na danie na uroczystą kolację? Karp w galarecie według receptury Jakub Kuronia, cała rodzina będzie zachwycona.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Siostra Anastazja zdradziła swój przepis na sałatkę jarzynową. 1 składnik robi wielką różnicę
Jak wybrać najlepszego karpia na święta? Zwróć uwagę na kilka detali, a nie będziesz zawiedziony
Bezpieczne przechowywanie zapasów na Święta z lodówką Haier
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama