Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Zapomniałeś o pasztecikach do barszczu na święta? Nic straconego. Zrobisz je nawet na ostatnią chwilę
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 14.12.2022 17:33

Zapomniałeś o pasztecikach do barszczu na święta? Nic straconego. Zrobisz je nawet na ostatnią chwilę

Zapomniałeś o pasztecikach do barszczu na święta? Nic straconego. Zrobisz je nawet na ostatnią chwilę
Screen z filmu pochodzi z kanału Kulinarne przygody na YouTube

Bez rozczynu, bez czekania, bez wyrabiania. Paszteciki z ciasta francuskiego do barszczu przygotujesz błyskawicznie. Podsmaż na maśle pieczarki, dodaj cebulę i natkę pietruszki. Farsz przełóż na ciasto i wstaw do piekarnika. Paszteciki zachwycają smakiem.

Paszteciki zwykle robimy z ciasta drożdżowego. Samo przygotowanie ciasta jest jednak czasochłonne i wymaga uwagi. Składniki muszą być w odpowiedniej temperaturze, musimy przygotować rozczyn, później ciasto i czekać, aż podwoi swoją objętość. Paszteciki z ciasta francuskiego do barszczu zrobimy znacznie szybciej.

Paszteciki z ciasta francuskiego do barszczu wigilijnego będą absolutnym hitem na świątecznym stole. Sekretem jest pyszny farsz. Nadzienie przygotowane z pieczarek, cebuli i natki pietruszki jest niezwykle aromatyczne. Paszteciki przed pieczeniem smarujemy jajkiem i posypujemy czarnuszką lub kminkiem.

Paszteciki z ciasta francuskiego do barszczu. Pyszna alternatywa dla ciasta drożdżowego

Składniki:

  • 270 g ciasta francuskiego

  • 2 jajka

  • duża cebula

  • 500 g pieczarek

  • sól, pieprz

  • 2 łyżki masła

  • natka pietruszki

  • kminek lub czarnuszka do oprószenia

Jak przyrządzić szybkie paszteciki do wigilijnego barszczu? Będą gotowe w kilka chwil

Cebulę, pieczarki i natkę drobno posiekaj. Na maśle zeszklij cebulę, dodaj pieczarki, oprósz je solą, pieprzem i smaż kilka minut. Farsz oprósz posiekaną zieleniną i dopraw do smaku.

Nastaw piekarnik na 210 stopni C z opcją grzania góra-dół. Ciasto rozłóż, przekrój wzdłuż na dwa pasy. Na każdym rozprowadź równomiernie farsz, zostawiając miejsce po bokach, żeby je zlepić. Zwiń w rulon i posmaruj rozmąconym jajkiem, oprósz kminkiem lub czarnuszką.

Każdy rulon pokrój na mniejsze kawałki. Paszteciki przełóż na blachę z papierem do pieczenia, piecz około 20 minut. Paszteciki podaj do barszczu wigilijnego zamiast uszek.

W tym artykule poznasz przepis Anny Lewandowskiej na aromatyczny barszcz czerwony. Pomysł na danie na uroczystą kolację? Karp w galarecie według receptury Jakub Kuronia, cała rodzina będzie zachwycona.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: