Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Pieczony sernik z jagodami i kruszonką. Wakacyjne ciasto do kawy
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 08.08.2025 14:30

Pieczony sernik z jagodami i kruszonką. Wakacyjne ciasto do kawy

Pieczony sernik z jagodami i kruszonką. Wakacyjne ciasto do kawy
Fot. Shutterstock

Słoneczny poranek, filiżanka aromatycznej kawy i kawałek owocowego sernika – tak może zaczynać się idealny dzień lata. Ten pieczony sernik z jagodami to połączenie kruchego spodu z herbatników, waniliowego wnętrza o kremowej konsystencji oraz maślanej kruszonki, która w piekarniku zamienia się w złocistą skorupkę. Przygotuj go raz, a inne ciasta na długo pójdą w odstawkę.

Sernik z jagodami – składniki

Dzięki prostym, jakościowym składnikom i właściwym proporcjom sernik zyskuje idealną równowagę smaku i słoczy. Ciasto ma chrupiący spód, aksamitną masę i kruszonkę, która w piekarniku nabiera złocistego koloru. Poniżej znajdziesz listę ze wszystkimi potrzebnymi produktami. 

Składniki na tortownicę o średnicy ok. 23 cm:

Spód:

  • 150 g herbatników maślanych
  • 50 g roztopionego masła

Masa serowa:

  • 1 kg zmielonego twarogu
  • 250 g serka mascarpone
  • 230 g cukru
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego
  • 40 g proszku budyniowego (waniliowego)
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 5 jaj
  • 300 g świeżych jagód

Kruszonka:

  • 50 g zimnego masła
  • 2 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej
Pieczony sernik z jagodami i kruszonką. Wakacyjne ciasto do kawy
Fot. Canva

Przepis na sernik z jagodami i kruszonką

Krok 1. Przygotowanie spodu
Herbatniki zmiksuj na drobny piasek. Połącz je z roztopionym masłem, wymieszaj i wyłóż dno tortownicy (23 cm). Dobrze dociśnij masę i wstaw formę do lodówki na czas przygotowywania reszty składników.

Krok 2. Kruszonka
Zimne masło posiekaj z cukrem i mąką, aż powstaną drobne grudki. Przykryj i odstaw do lodówki.

Krok 3. Masa serowa
W dużej misce zmiksuj twaróg z mascarpone, cukrem i ekstraktem waniliowym. Dodaj proszek budyniowy, mąkę oraz jajka. Mieszaj na niskich obrotach – tylko do połączenia składników, by nie napowietrzyć masy (dzięki temu sernik będzie równy i nie opadnie).

Krok 4. Składanie ciasta
Masę serową wylej na schłodzony spód. Równomiernie rozsyp owoce, a na wierzchu posyp kruszonką.

Krok 5. Pieczenie
Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piecz przez 50–55 minut – aż środek lekko się zetnie. Po tym czasie wyłącz grzanie, uchyl drzwiczki i pozostaw sernik w piekarniku na 30 minut. Następnie wyjmij formę i wystudź na blacie.

Krok 6. Chłodzenie
Gdy sernik osiągnie temperaturę pokojową, wstaw go na noc do lodówki. Po kilku godzinach nabierze idealnie zwartej, kremowej konsystencji i będzie gotowy do podania.

Wskazówki, dzięki którym sernik z jagodami wyjdzie idealny

  • Temperatura składników – twaróg, mascarpone i jajka wyjmij z lodówki na 30 min przed łączeniem; zapobiegnie to pękaniu.
  • Miksuj powoli – nadmierne napowietrzenie masy tworzy duże pęcherze, które w piekarniku pękają i pozostawiają „kratery”.
  • Kąpiel wodna – jeśli chcesz całkowicie uniknąć pęknięć, piecz tortownicę owiniętą folią aluminiową w większej formie wypełnionej gorącą wodą do 1/3 wysokości.
  • Jagody – aby nie opadły, obtocz je delikatnie w łyżce mąki przed rozsypaniem na masie.
  • Serwowanie – podawaj dobrze schłodzony sernik z jagodami, krojąc ostrym, gorącym nożem; każda porcja zachowa wówczas idealne krawędzie.

Niedawno informowaliśmy o reakcji krytyka na szarlotkę za 55 zł. Wskazywaliśmy również, jakich owoców unikać.

Pieczony sernik z jagodami i kruszonką. Wakacyjne ciasto do kawy
Fot. Canva

Źródło: Smakosze.pl