Posiekaj pora, dodaj cebulę i zalej bulionem. Błyskawiczną zupę zrobisz w 30 minut
Nie masz czasu na gotowanie? Poznaj przepis i ugotuj zupę z pora. Danie ma wszystko to, co mieć powinno, czyli bogactwo smaku oraz lekkość, co sprawia, że jest idealną potrawą na lato. Zrób i przekonaj się, że warto było wypróbować ten sposób.
Sposób na szybki obiad
Na pierwszy rzut oka gotowanie zup to proces czasochłonny i wymagający sporego poświęcenia. Nic bardziej mylnego, bo jak się okazuje, zupę można przygotować w mniej niż pół godziny, a w dodatku niepotrzebne są do tego zbyt duże umiejętności kulinarne. Pomocny w tym wypadku okaże się przepis na zupę z pora.
Potrawa nie jest zbyt popularna, a mimo to warto odkryć jej smak, który można opisać jako doskonały. Ponadto zupa jest lekka, co sprawia, że idealnie nadaje się na lato. Z pewnością zachwyci domowników na tyle, że nie obejdzie się bez dokładki.

Zupa z pora i dodatków
Zupa błyskawiczna swój krótki czas przygotowania zawdzięcza przede wszystkim składnikom. Jest to możliwe dlatego, że nie ma ich wiele, co znacznie skraca czas ich obróbki. W dodatku są to głównie warzywa, które wystarczy przesmażyć lub ugotować w zupie. Jednym ze składników jest bulion, który można przyrządzić samemu lub skorzystać z tego gotowego, co znacznie przyspieszy cały proces. Pozostałe produkty to przede wszystkim przyprawy. O wszystkich składnikach i ich proporcjach dowiesz się, sprawdzając umieszczoną poniżej listę.
Składniki:
- 3 pory
- 2 cebule
- 5 ziemniaków
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 2 łyżki masła
- 100 ml śmietany 18%
- ½ pęczka natki pietruszki
- gałka muszkatołowa
- pieprz
- sól
Przepis na szybką zupę z pora
Gotowanie zupy rozpocznij od przygotowania składników. Pory rozkrój, umyj, a następnie drobno posiekaj. Cebule obierz i pokrój w cienkie piórka. Za pomocą obieraczki obierz również ziemniaki. Pokrój je w małą kostkę.
W garnku rozgrzej masło. Dodaj cebulę i przypraw ja odrobiną soli. Co jakiś czas przemieszaj smażone warzywo. Kiedy się zeszkli, dodaj pory. Po kilku minutach smażenia wlej bulion. Całość gotuj przez 5 minut.
Do gotującego się wywaru, dodaj ziemniaki. Do miski przełóż śmietanę. Wlej do niej odrobinę zupy i wymieszaj. Kiedy ziemniaki zmiękną, wlej mieszaninę ze śmietany. Zupę doprowadź do wrzenia. Na koniec dopraw pieprzem, solą i szczyptą gałki muszkatołowej. Podawaj z posiekaną natką pietruszki. Danie można wzbogacić także startym serem żółtym.
Wypróbuj przepis na danie idealne na lekki obiad oraz dowiedz się, co można usmażyć na grillu zamiast mięsa.
