Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Posiekaj pora, dodaj cebulę i zalej bulionem. Błyskawiczną zupę zrobisz w 30 minut
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 20.06.2025 14:07

Posiekaj pora, dodaj cebulę i zalej bulionem. Błyskawiczną zupę zrobisz w 30 minut

Posiekaj pora, dodaj cebulę i zalej bulionem. Błyskawiczną zupę zrobisz w 30 minut
Fot. YouTube/MniamMniamPL

Nie masz czasu na gotowanie? Poznaj przepis i ugotuj zupę z pora. Danie ma wszystko to, co mieć powinno, czyli bogactwo smaku oraz lekkość, co sprawia, że jest idealną potrawą na lato. Zrób i przekonaj się, że warto było wypróbować ten sposób. 

Sposób na szybki obiad

Na pierwszy rzut oka gotowanie zup to proces czasochłonny i wymagający sporego poświęcenia. Nic bardziej mylnego, bo jak się okazuje, zupę można przygotować w mniej niż pół godziny, a w dodatku niepotrzebne są do tego zbyt duże umiejętności kulinarne. Pomocny w tym wypadku okaże się przepis na zupę z pora. 

Potrawa nie jest zbyt popularna, a mimo to warto odkryć jej smak, który można opisać jako doskonały. Ponadto zupa jest lekka, co sprawia, że idealnie nadaje się na lato. Z pewnością zachwyci domowników na tyle, że nie obejdzie się bez dokładki. 

Posiekaj pora, dodaj cebulę i zalej bulionem. Błyskawiczną zupę zrobisz w 30 minut
Fot. YouTube/MniamMniamPL

Zupa z pora i dodatków

Zupa błyskawiczna swój krótki czas przygotowania zawdzięcza przede wszystkim składnikom. Jest to możliwe dlatego, że nie ma ich wiele, co znacznie skraca czas ich obróbki. W dodatku są to głównie warzywa, które wystarczy przesmażyć lub ugotować w zupie. Jednym ze składników jest bulion, który można przyrządzić samemu lub skorzystać z tego gotowego, co znacznie przyspieszy cały proces. Pozostałe produkty to przede wszystkim przyprawy. O wszystkich składnikach i ich proporcjach dowiesz się, sprawdzając umieszczoną poniżej listę. 

Składniki:

  • 3 pory
  • 2 cebule
  • 5 ziemniaków
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 2 łyżki masła
  • 100 ml śmietany 18%
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz
  • sól

Przepis na szybką zupę z pora

Gotowanie zupy rozpocznij od przygotowania składników. Pory rozkrój, umyj, a następnie drobno posiekaj. Cebule obierz i pokrój w cienkie piórka. Za pomocą obieraczki obierz również ziemniaki. Pokrój je w małą kostkę. 

W garnku rozgrzej masło. Dodaj cebulę i przypraw ja odrobiną soli. Co jakiś czas przemieszaj smażone warzywo. Kiedy się zeszkli, dodaj pory. Po kilku minutach smażenia wlej bulion. Całość gotuj przez 5 minut. 

Do gotującego się wywaru, dodaj ziemniaki. Do miski przełóż śmietanę. Wlej do niej odrobinę zupy i wymieszaj. Kiedy ziemniaki zmiękną, wlej mieszaninę ze śmietany. Zupę doprowadź do wrzenia. Na koniec dopraw pieprzem, solą i szczyptą gałki muszkatołowej. Podawaj z posiekaną natką pietruszki. Danie można wzbogacić także startym serem żółtym. 

Wypróbuj przepis na danie idealne na lekki obiad oraz dowiedz się, co można usmażyć na grillu zamiast mięsa.

Posiekaj pora, dodaj cebulę i zalej bulionem. Błyskawiczną zupę zrobisz w 30 minut
Fot. YouTube/MniamMniamPL