Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Zapomnij o zwykłych gołąbkach. Postna wersja smakuje 100 razy lepiej. Sekret farszu tkwi w 1 dodatku
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 23.12.2022 08:50

Zapomnij o zwykłych gołąbkach. Postna wersja smakuje 100 razy lepiej. Sekret farszu tkwi w 1 dodatku

Zapomnij o zwykłych gołąbkach. Postna wersja smakuje 100 razy lepiej. Sekret farszu tkwi w 1 dodatku
canva/peredniankina

Postne gołąbki z ziemniakami i kaszą manną są pysznym daniem w sam raz na świąteczny stół. Gołąbki po upieczeniu są delikatne i bardzo aromatyczne. Postną wersję potrawy koniecznie podaj z sosem grzybowym, cała rodzina będzie zachwycona.

Gołąbki z ziemniakami i kaszą manną przygotowuję na każdą Wigilię. Postna wersja kultowej potrawy za każdym smakuje rewelacyjnie, a jej przyrządzenie zajmuje mi naprawdę niewiele czasu. Gołąbki podaję z sosem grzybowym z suszonych grzybów. Przepis na sos znajdziesz poniżej.

Kapustę na gołąbki z ziemniakami i kaszą manną parzę w mikrofalówce. Liście wkładam do urządzenia, ustawiam największą moc. Po kilku minutach kapusta jest miękka i sprężysta. To zdecydowanie najszybszy i najlepszy sposób na przygotowanie liści do gołąbków.

Gołąbki z ziemniakami i kaszą manną piekę w piekarniku przez około 20- 30 minut. Naczynie żaroodporne wykładam zewnętrznymi liśćmi kapusty, które były zbyt twarde do zawijania farszu. To prosty trik, dzięki któremu gołąbki nie przypalą się od spodu podczas pieczenia.

Przepis na gołąbki z ziemniakami i kaszą manną

Składniki:

  • główka białej kapusty

  • 2 kg ziemniaków

  • 2 duże cebule

  • 2- 3 szklanki bulionu warzywnego

  • sól, pieprz

  • 3 łyżki kaszy manny

  • suszony majeranek

  • natka pietruszki

  • masło klarowane

  • świąteczny sos grzybowy do podania

Jak przygotować gołąbki z kaszą manną? Smakują o wiele lepiej niż z mięsem

Sparz liście kapusty. Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na maśle klarowanym. Ugotowane ziemniaki przepuść przez praskę lub zgnieć na gładką masę przy pomocy tłuczka, przełóż do miski.

Dodaj przesmażoną cebulę, dopraw do smaku solą, pieprzem, majerankiem i natką pietruszki. Wsyp kaszę mannę, wbij jajko i dokładnie wymieszaj. Przygotowany farsz nakładaj na liście kapusty, zwiń w rulon.

Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem, na spód wyłóż twarde, zewnętrzne liście kapusty. Przełóż gołąbki, podlej je wywarem i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, piecz około 30 minut.

Gołąbki podaj z domowym sosem grzybowym. Do barszczu na Wigilię przygotuj uszka bez lepienia. Są bardzo szybkie, bardzo proste i bardzo smaczne. Pomysł na postne danie? Karp w galarecie. Ryba dosłownie rozpływa się w ustach.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: