Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Przepis na szybki makaron domowej roboty. Najlepszy do rosołu
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 02.05.2022 15:15

Przepis na szybki makaron domowej roboty. Najlepszy do rosołu

Przepis na szybki makaron domowej roboty. Najlepszy do rosołu
canva/ bombuscreative

Makaron domowej roboty to pomysł na rewelacyjny dodatek do rosołu i innych zup. Smaczne, mączno- jajeczne nitki przygotujesz w zaledwie godzinę, a efekt zachwyci każdego. Poznaj babciny przepis na szybki makaron domowej roboty.

Domowy makaron jest naprawdę prosty w przygotowaniu, wystarczy kilka produktów, które z pewnością masz w kuchni, wałek do ciasta i stolnica. Samodzielnie przygotowane nitki mają rewelacyjny smak, odpowiednią strukturę i przede wszystkim pozbawione są konserwantów, które mają przedłużyć ich świeżość i sztucznie poprawić smak.

Makaron wykorzystasz do rosołu i wielu innych zup. Nitki możesz również pokroić nieco grubiej i delikatnie je poskręcać, aby stworzyć domowe świderki, które smakują fenomenalnie np. z owocami i twarogiem.

Nitki, które przygotujesz, możesz przechowywać przez wiele tygodni, nie stracą ani swojego smaku, ani konsystencji, koniecznie musisz spróbować. Domowy makaron jest o niebo lepszy od gotowego produktu.

Przepis na szybki makaron

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej

  • łyżka oleju rzepakowego

  • 4 jajka M

  • 3-4 łyżki ciepłej wody

  • łyżeczka soli

Jak zrobić makaron domowej roboty?

Na stolnicę wsyp mąkę, wbij jajka, dodaj sól, wodę o raz olej. Całość wyrabiaj do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Z ciasta uformuj kulę, przykryj czystą ściereczką i odstaw na pół godziny w suche, ciepłe miejsce.

Po tym czasie ciasto podziel na cztery mniejsze części, każdą z nich rozwałkuj na grubość około 1 mm, następnie pokrój w paski o szerokości 5 cm.

Każdy pasek podziel na pół, połóż jeden na drugi i potnij w cieniutkie paski. Tak przygotowany makaron wrzuć do garnka z wrzącą, osoloną wodą i gotuj 2-3 minuty, do miękkości, smacznego.

Jak przechowywać domowy makaron?

Makaronu nie musisz gotować od razu, możesz go zamrozić lub wysuszyć, dzięki czemu zachowa świeżość przez kilka tygodni.

Surowe nitki włóż do zamrażalki lub powieś w suchym i ciepłym miejscu na kilka dni, aby dobrze się wysuszyły. Makaron mrożony lub suszony wymaga dłuższego gotowania, ale zachowuje wszystkie walory smakowe.

Przepis na szybki makaron domowej roboty. Najlepszy do rosołu

Źródło zdjęcia: canva/ bombuscreative

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kwestiasmaku.com, doradcasmaku.pl