Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Rodzina wciąż dopytuje, kiedy znów zrobię zupę klopsową. Jest tak pyszna, że cały garnek znika w 1 dzień
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 16.04.2024 12:10

Rodzina wciąż dopytuje, kiedy znów zrobię zupę klopsową. Jest tak pyszna, że cały garnek znika w 1 dzień

Rodzina wciąż dopytuje, kiedy znów zrobię zupę klopsową. Jest tak pyszna, że cały garnek znika w 1 dzień
Fot. YouTube/SkutecznieTv

Jakiś czas temu ugotowałem prostą zupę. Tym, co ją wyróżniało, były pływające w niej mięsne klopsiki. Od tamtego czasu domownicy mogliby ją jeść na okrągło. Zrób i przekonaj się sama, ale uważaj, bo i twoi na pewno poproszą o dokładkę. 

Najlepsza z zup

Nie spodziewałem się takich efektów z tak prostego przepisu. Okazało się jednak, że zupa klopsowa to prawdziwy hit w moim domu. Rodzina pyta, kiedy zrobię ją ponownie. Jest tak pyszna, że cały garnek zupy znika niemalże od razu.

Zupa klopsowa to zupa z warzyw, uświetniona mięsnymi klopsikami. Jest lekka i zdrowa, a przy tym zaspokoi każdy apetyt. Podobny przepis znajdziesz na kanale Skutecznie TV w serwisie YouTube. To właśnie stamtąd pochodzą niektóre zdjęcia z artykułu.

Rodzina wciąż dopytuje, kiedy znów zrobię zupę klopsową. Jest tak pyszna, że cały garnek znika w 1 dzień
Fot. Canva/LauriPatterson

Co będzie ci potrzebne?

Jak wspomniałem przed chwilą, składniki są tanie, a w dodatku łatwo dostępne, dlatego nie będziesz miała większych problemów z ich zakupem. Wszystkie potrzebne produkty znajdują się na liście poniżej. Sprawdź ją dokładnie i nie pomijaj żadnego produktu. 

Składniki:

  • 2 marchewki
  • 1 por
  • 1 pietruszka
  • ¼ selera
  • 1,5 l bulionu
  • 100 g makaronu 
  • 500 g mielonego mięsa
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 40 g bułki tartej
  •  
  • 2 liście laurowe 
  • natka pietruszki
  • mielona papryka słodka
  • pieprz
  • sól

Zupa klopsowa - przepis

Marchew, pietruszkę oraz seler obierz. Następnie dokładnie umyj warzywa i zetrzyj na je dużych oczkach tarki. Z pora odetnij zieloną część, białą zaś dokładnie umyj i wypłucz zalegający w niej piasek. Kiedy to zrobisz, posiekaj pora w cienkie plastry. 

W garnku rozgrzej odrobinę oliwy i zeszklij na niej pokrojony por. Kiedy będzie gotowy, dodaj starte warzywa. Całość zalej bulionem, dodaj liście laurowe i gotuj pod przykryciem przez 20 minut. W drugim garnku ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu. 

Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Do miski przełóż mięso i wsyp pokrojoną cebulę. Wbij jajko i wsyp bułkę tartą. Przypraw je mielona papryką słodką, pieprzem oraz solą. 

Dokładnie wymieszaj wszystkie produkty, tworząc jednolitą masę mięsa. Uformuj z niej niewielkie klopsiki, a następnie usmaż je na rozgrzanym tłuszczu do momentu zarumienienia na brązowy kolor

Do zupy wsyp drobno posiekaną natkę pietruszki, pieprz oraz sól. Dodaj klopsiki i gotuj przez chwilę. Na koniec wsyp makaron, wymieszaj i zupa klopsowa gotowa. Podawaj i patrz, jak szybko znika. Sprawdź, dlaczego brązowe jajka znikną ze sprzedaży oraz poznaj przepis na doskonałe pieczone ziemniaki. 

Rodzina wciąż dopytuje, kiedy znów zrobię zupę klopsową. Jest tak pyszna, że cały garnek znika w 1 dzień
Fot. YouTube/SmacznyTv