Schabowe bez bułki tartej, klasyczne kotlety nie mają szans. Są idealne
Kotlety schabowe to prawdziwy przysmak Polaków. Mówi się, że są tradycyjnym daniem polskiej kuchni i dla wielu obowiązkiem podczas niedzielnego obiadu. Kluczowe są oczywiście składniki, szczególnie panierka. Dlatego przedstawiamy Wam przepis na kotlety, lecz bez bułki tartej. Koniecznie go wypróbujcie.
Schabowe tradycyjnym polski daniem
Kotlety schabowe od pokoleń przygotowywane są w wielu polskich domach. W końcu jest to nie tylko smaczne, ale również bardzo proste w przygotowaniu. W towarzystwie pysznych i świeżo ugotowanych ziemniaczków oraz orzeźwiającej surówki w postaci np. mizerii tworzą posiłek, któremu ciężko dorównać smakiem i aromatem.

Kluczowe są przede wszystkim składniki. Musimy się zaopatrzyć w świeże mięso, a konkretnie schab. Ponadto dobrze jest oprócz soli i pieprzu przygotować ulubione przyprawy. Aby panierka była chrupiąca i smaczna, to potrzebujemy również jajek, lecz nie tylko. Sprawdźcie przepis na przepyszne schabowe bez bułki tartej.
Schabowe po lubelsku
Schabowe po lubelsku to świetna odskocznia od tradycyjnych kotletów. Do ich przygotowania będziemy potrzebować następujących składników.
Składniki:
- 500 g schabu bez kości
- 2 jajka
- sól
- pieprz
- mąka pszenna
Dalsza część tekstu pod filmem.
Jak zrobić schabowe po lubelsku?
Takie kotlety z pewnością nie odbiegają smakiem od tych tradycyjnych.
W pierwszej kolejności oczyszczamy schab z błonek i kroimy go na kilka średniej grubości plastrów. Następnie starannie je rozbijamy. Kotlety z obu stron oprószamy solą i pieprzem.

Do jednej miski wsypujemy mąkę, do drugiej natomiast wbijamy jajka i je rozbijamy.
W pierwszej kolejności kotlety obtaczamy w mące, a następnie w jajku. Smażymy z obu stron na rozgrzanej smalcem patelni do momentu, aż uzyskają piękny i złocisty kolor.
Tak przygotowane kotlety schabowe możemy podać z ziemniakami i ulubioną surówką.
Sprawdź przepis na pyszne jajka faszerowane. Zobacz, ile może stać w lodówce sałatka jarzynowa.
