Sernik bez spodu, najprostszy przepis. 6 składników i ekspresowe ciasto na Wielkanoc gotowe
Wielkanoc bez sernika to jak niedzielny obiad bez rosołu. W świątecznym menu z deserami po prostu nie może zabraknąć tego lekkiego i smacznego wypieku. Dlatego poznaj wyjątkowy przepis na sernik i przygotuj go nieco inaczej niż zwykle. Z całą pewnością się nie zawiedziesz, a bliscy będą prosili o podzielenie się recepturą.
Wyjątkowy sernik na Wielkanoc
Wielkanoc to święto prawdziwej rozpusty. Po długim i wymagającym wielu wyrzeczeń poście w końcu można bez ograniczeń spożywać desery oraz potrawy mięsne. Dzisiaj na tapet weźmiemy te pierwsze przysmaki. Nie można ukrywać, że wbrew pozorom każdy jest prawdziwym łasuchem, a kiedy na stole pojawiają się ciasta, nikt nie jest w stanie się im oprzeć.
Zgodnie z tradycją wielkanocnym deserem powinien być przede wszystkim mazurek, ale też sernik. Na to drugie ciasto przepisów jest cała masa, ale nie każdy gwarantuje, że wypiek będzie należał do udanych. Zamiast eksperymentować, wypróbuj sprawdzony przepis od Heni Foks. Ta całkiem znana autorka przepisów kulinarnych w łatwy sposób przygotuje sernik bez spodu. Jego brak nie psuje smaku i trzeba przyznać, że jest to świetna opcja wręcz idealna na święta.

Szybki sernik dzięki składnikom
Sernik bez spodu można przygotować w krótkim czasie, dzięki temu, że powstaje z małej liczby składników. W dodatku nie trzeba zagniatać ciasta na spód, więc to spore ułatwienie i przyspieszenie procesu. Potrzebnych produktów jest tylko sześć. Najważniejszy jest przede wszystkim ser, w tym wypadku będzie to ten z wiaderka. Niezbędne będą także jajka oraz cukier, masło, proszek do pieczenia, budyń. O proporcjach tych produktów dowiesz się, sprawdzając umieszczoną pod spodem listę. Trzymaj się jej, a ciasto wyjdzie doskonałe.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki:
- 1 kg sera
- 1 szklanka cukru
- 5 jajek
- 1 opakowanie budyniu
- 100 g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przepis na sernik bez spodu
Do miski wbij jajka i za pomocą miksera ubij je. Dodaj stopione masło, proszek do pieczenia oraz budyń. Ponownie wymieszaj składniki za pomocą urządzenia. Dodaj ser i połącz go w jednolitą masą.
Spód okrągłej foremki wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej masę i równomiernie ją rozprowadź. Piekarnik rozgrzej do 170 stopni Celsjusza. Umieść w nim ciasto i piecz przez godzinę. Po upieczeniu szybki sernik pozostaw do wystygnięcia. Wierzch można obsypać cukrem pudrem. Gotowe ciasto krój na kawałki i podawaj na deser.
Wypróbuj także przepis na ciasto Michałek oraz poznaj sposób na śniadanie na słodko.
