Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Porady > Sprytny i szybki sposób na oddzielenie żółtka od białka. Najprostsza metoda
Adam Moskal
Adam Moskal 02.04.2022 18:15

Sprytny i szybki sposób na oddzielenie żółtka od białka. Najprostsza metoda

Sprytny i szybki sposób na oddzielenie żółtka od białka. Najprostsza metoda
canva/Juanmonino, Getty Images Signature

Z jajek korzysta się bardzo często, jednak do dzisiaj wielu osobom sprawia problem rozdzielanie żółtek od białek. Na szczęście istnieje bardzo prosta metoda, która znacznie całe zadanie ułatwia. Wystarczy mieć pod ręką pustą butelkę po napoju. Niżej zdradzamy kilka innych sprytnych sposobów.

Jajka stanowią istotną część diety ludzi na całym świecie. Zawierają wszak większość wartości odżywczych potrzebnych do odpowiedniego funkcjonowania, a ich smak i uniwersalność są kolejnymi zaletami.

Podczas obróbki jajek najczęściej największą trudnością jest wygodne oddzielenie żółtek od białek bez ryzyka rozlania żółtka. Dlatego wyjaśniamy genialny sposób, aby raz na zawsze rozwiązać ten problem.

Oddzielanie żółtek od białek butelką

Mnóstwo profesjonalnych kucharzy nie stosuje żadnych dodatkowych przyrządów i zwyczajnie przekłada żółtko z jednej skorupki do drugiej, aż białko spłynie do naczynia. Niestety taka czynność stwarza ryzyko uszkodzenia żółtka i cała praca idzie na marne.

Znacznie bezpieczniejszym wyjściem jest użycie naszego triku z plastikową butelką. Pustą butelkę o pojemności 500 ml po prostu przykłada się do rozbitego na talerzu jajka i ściskając butelkę, wciąga się żółtko do środka.

Całość działa na zasadzie podciśnienia, jest banalna, intuicyjna i skuteczna. Dodatkowo nie brudzi się niczego poza spodkiem, wszak pustą butelkę można z powodzeniem wyrzucić do śmieci.

Weź sprawy w swoje ręce

Nie zawsze w okolicy dostępna jest pusta butelka, lecz w takim wypadku wcale nie trzeba zaczynać się martwić. Równie skuteczną metodą oddzielania żółtek od białek jest zrobienie tego przy pomocy dłoni.

Trzeba jedynie wbić jajko na czystą dłoń i delikatnie rozchylić palce tak, aby żółtko nie mogło przez nie przepłynąć. W tym momencie białko swobodnie spłynie w dół, a na dłoni zostanie idealnie czyste żółtko.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, czy można jeść codziennie jajka. W tym tekście z kolei zdradzamy, co można zrobić ze skorupkami jajek.

Źródło zdjęcia: canva/Comstock Images, Photo Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: stylzycia.radiozet.pl; newsy.gotujmy.pl

Zapraszamy na nasz Instagram