Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Ta zupa jest tak dobra, że mogłaby zdobyć Oskara. Najchętniej jadłbym ją codziennie
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 27.08.2024 11:45

Ta zupa jest tak dobra, że mogłaby zdobyć Oskara. Najchętniej jadłbym ją codziennie

Ta zupa jest tak dobra, że mogłaby zdobyć Oskara. Najchętniej jadłbym ją codziennie
Fot. YouTube/Szybkie pyszne

Na dzisiejszy obiad doskonale sprawdzi się dość nietypowa zupa. Choć nie jest tak popularna, jak pomidorowa czy ogórkowa, w niczym nie ustępuje im smakiem. Według samozwańczych krytyków jest od nich nawet lepsza. Poznaj łatwy przepis i ugotuj ją, a sprawdzisz, czy to prawda.

Zupa cygańska nie ma sobie równych

Zupy to nieodłączny składnik naszej tradycyjnej kuchni. Książki kucharskie są bogate w różnorakie przepisy właśnie na te dania. Niestety zupa cygańska nie znalazła się w żadnej z nich. A szkoda, bo zupa zachwyca smakiem, a przy okazji jest niezwykle pożywna.

W dalszej części tekstu dowiesz się, z jakich składników oraz jak ją przygotować. Cały proces jest nieskomplikowany i niezbyt czasochłonny, więc możesz ugotować ją nawet dzisiaj. Pena mięsa i warzyw zadowoli każdego.

Ta zupa jest tak dobra, że mogłaby zdobyć Oskara. Najchętniej jadłbym ją codziennie
Fot. YouTube/Szybkie pyszne

Co będzie ci potrzebne?

Zupa cygańska ma jedną dużą zaletę. Przez bogactwo składników zaspokoi nawet największy głód. Równocześnie próżno szukać w niej wymyślnych i drogich produktów. Wszystkie znajdziesz na poniższej liście, a podobny przepis możesz spotkać na kanale Szybkie pyszne na Youtube, skąd pochodzą użyte w artykule zdjęcia.

Składniki:

  • 2 marchwie
  • 1 pietruszka
  • 3 cebule
  • 1 czerwona papryka
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 300 g ziemniaków
  • 300 g boczku
  • 500 g mięsa wieprzowego
  • 2 l wody
  • 2 g cukru
  • 2 ząbki czosnku
  • mielona papryka słodka
  • rozmaryn
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • pieprz
  • sól
  • natka pietruszki/koperek 

Zupa cygańska - przepis

Rozpocznij od obrania jednej marchwi, pietruszki i dwóch cebul. Następnie umyj warzywa, przekrój je mniejsze kawałki i umieść w garnku. Seler naciowy dokładnie umyj, posiekaj na kawałki i również umieść w garnku.

Mięso umyj i pokrój na plastry o grubości około 2 centymetrów. Dodaj je do warzyw, a całość zalej wodą. Gotuj pod przykryciem przez 40 minut. Po tym czasie zbierz powstałe szumowiny i zestaw garnek z ognia.

Boczek pokrój w małą kostkę i podsmaż go na patelni. Obierz jeszcze jedną cebulę i posiekaj w kostkę. Dodaj warzywo do boczku i zeszklij je. 

Obrane ząbki czosnku posiekaj i wsyp je do zeszklonej cebuli. Umytą paprykę pokrój w kostkę i podsmaż z pozostałymi składnikami. Marchewkę obierz, umyj i zetrzyj na małych oczkach tarki, a następnie wsyp ją na patelnię. Całość dokładnie wymieszaj i smaż przez około 10 minut. Na koniec przypraw solą, pieprzem, cukrem, mieloną papryką, rozmarynem oraz koncentratem pomidorowym i wymieszaj. 

Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w małą kostkę. Z garnka wyciągnij ugotowane warzywa oraz mięso. Do wody wsyp ziemniaki i gotuj je przez 10 minut. 

Ugotowane wcześniej warzywa oraz mięso drobno posiekaj. Dodaj je wraz z podsmażonymi składnikami do gotujących się ziemniaków. Całość wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez 20 minut. Gotową zupę podawaj w posiekaną pietruszką lub koperkiem, a będzie smakowała doskonale.

Sprawdź także sposób na czyszczenie blendera oraz dowiedz się, jaki miód warto spożywać. 

Ta zupa jest tak dobra, że mogłaby zdobyć Oskara. Najchętniej jadłbym ją codziennie
Fot. YouTube/Szybkie pyszne