Taki deser podam na Dzień Dziecka. Zrobiłem go bez pieczenia z 4 składników
Galaretkowiec śmietanowy to doskonale znane i uwielbiane ciasto. To świetny przepis na Dzień Dziecka. Jest szybki, wygląda jak zabawka i dostarcza mnóstwa frajdy przy jedzeniu.
Galaretkowiec jak z PRL
To ekstremalnie proste ciasto bez pieczenia znane było w dawniejszych czasach. Może dlatego przepis na nie jest idealny właśnie na Dzień Dziecka. Przypadnie przecież do gustu nie tylko dzisiejszym dzieciom. A u dawnych dzieci dodatkowo uruchomi wspomnienia czasów, kiedy sami byli określani jako „czyjaś pociecha”.
Warto przy tym zauważyć, że Dzień Dziecka, zwłaszcza dziś, wiąże się z toną słodyczy. Ten galaretkowiec nie rozwiązuje oczywiście do końca tego problemu. Galaretka zawiera jednak kolagen, który jest zdrowy dla skóry i włosów. Warto więc pamiętać, by serwować ją w umiarkowanych ilościach, a deser nie będzie tak straszny nawet dla największych cukrożerców.

Ciasto z galaretką
To ciasto ze śmietankową galaretką najłatwiej i najszybciej przygotować z gotowców. Takie też pokazane jest na kanale Annie Ka, z którego pochodzą nasze ilustracje. Można jednak sięgnąć po galaretkę opartą na agarze i zamienniki cukru, by przygotować prawdziwe ciasto z niższym IG i dla osób na diecie redukującej cukier.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki
- 800 g śmietanki 30%
- 1 szklanka drobnego cukru
- 5 łyżeczek żelatyny
- 45 opakowań galaretki w różnych kolorach

Ciasto bez pieczenia
Galaretki przygotowujemy według przepisu na opakowaniu – jedno opakowanie zostawiając na później. Osobno każdą wylewamy do formy (np. na płaski talerz albo do silikonowej foremki). Odstawiamy do przestudzenia, a zimne wkładamy do stężenia do lodówki.
Po wyjęciu kroimy je w kostkę nożem i odrywamy od powierzchni delikatnie, by nie zniszczyć ich kształtu. W 200 ml gorącej wody rozpuszczamy żelatynę. Odstawiamy do napęcznienia.
Żelatynę wstawiamy do gorącej kąpieli lub do mikrofalówki, by nadać jej płynność. W misie miksera ubijamy śmietankę z cukrem pudrem na delikatną, puszystą i dość gęstą masę. Następnie hartujemy żelatynę i dodajemy ją do śmietany. Całość mieszamy.

Żelatyna powinna być dość gęsta, by galaretki nie opadały na dno. W razie potrzeby można włożyć ją na kilka minut do lodówki. Następnie dodajemy do niej kostki galaretki, a całość mieszamy delikatnie łopatką.
Ciasto wylewamy do formy wyłożonej folią kuchenną. Odstawiamy do pełnego przestudzenia a potem do lodówki do czasu zastygnięcia.
Kiedy ciasto będzie w pełni ścięte, rozrabiamy we wrzątku ostatnią torebkę galaretki. Studzimy, a zanim zacznie się zsiadać, polewamy nią ciasto. Odstawiamy do pełnego stężenia i podajemy.
Wypróbuj też przepisy na paszteciki z mięsem mielonym i pastę z wędzonego twarogu.
