Takie ciasto bez pieczenia zrobię na Dzień Dziecka. Ten przepis zasługuje na medal
Wszyscy uwielbiamy ciasta i desery. W Polsce są one bardzo powszechne i przygotowywane na każdą okazję. Najczęściej na różne przyjęcia, Święta, czy imprezy. Jednak warto znać przepisy, które gwarantują taki przysmak nawet do popołudniowej kawy lub herbaty. Poznajcie jeden z nich.
Ciasto do kawy lub herbaty
Ciasto lub deser to w naszym kraju codzienność. Takie słodkie smakołyki są często przygotowywane nawet na co dzień, jednak największe uznanie zazwyczaj zyskują na imprezach okolicznościowych, Świętach, czy przyjęciach.

Warto jednak znać przepisy, gwarantujące pyszne ciasto, które można zrobić i przekąsić do zwykłej popołudniowej kawy lub herbaty. Tak po prostu na podwieczorek. Jednym z takich smakołyków jest domowe piankowe ptasie mleczko, które nie tylko podbije Wasze podniebienia, ale również zostanie w Waszej pamięci na dłużej.
Pyszny domowy deser
Takie ciasto zrobicie w mgnieniu oka, a jego smak zachwyci każdego, kto go spróbuje. Do przygotowania takiego deseru będziemy potrzebować następujących składników.
Składniki:
- 500 g niesłodzonego zagęszczonego mleczka
- 1 galaretka cytrynowa
- 1 galaretka brzoskwiniowa
- 1 galaretka malinowa
- opcjonalnie 1 galaretka rubinowa
Dalsza część tekstu pod filmem.
Jak przygotować pyszny deser?
Takie ciasto to prawdziwa esencja smaku.
W pierwszej kolejności do trzech różnych kubków wsypujemy galaretki, zalewamy je 250 ml gorącej wody i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Następnie przekładamy je do trzech różnych misek.
Mleko ubijamy za pomocą miksera przez 4 minuty, aż uzyskamy pianę, którą dzielimy na trzy części i dodajemy do galaretek. Każdą część miksujemy.
Formę wykładamy folią spożywczą i wlewamy do niej wszystkie trzy masy. Ciasto wkładamy do lodówki na minimum trzy godziny.

Na wierzchu możemy opcjonalnie umieścić galaretkę rubinową i włożyć ciasto jeszcze do lodówki na jakiś czas.
Tak przygotowane ciasto to świetna przekąska na podwieczorek.
Sprawdź przepis na pyszną sałatkę z rzodkiewką. Zobacz, jak zrobić wspaniałą zupę buraczkową.
