Takie ciasto w czasach PRL robiła moja babcia. Niezapomniany smak dzieciństwa
To ciasto z PRL-u warto odkryć na nowo. Jest smaczne, łatwe w przygotowaniu i składa się tylko z kilku produktów. Poznaj przepis i zrób je nawet zaraz. Na jednej dokładce na pewno się nie skończy.
Zapomniane ciasto z PRL-u
W czasach PRL-u, kiedy brakowało dosłownie wszystkiego, gospodynie radziły sobie, jak tylko mogły, aby sprostać oczekiwaniom domowników. Warto przypomnieć, że w tamtych latach nie było łatwego dostępu do słodyczy, wytwornych deserów, a brakowało nawet czekolady. Wbrew wszelkim przeszkodom przygotowywano smaczne ciasta i inne przekąski.
Jednym z nich jest ciasto bez pieczenia, na które przepis zdradzamy w dalszej części tekstu. Poznaj wszelkie szczegóły, zastosuj się do wskazówek, a przysmak wyjdzie idealny.

Ciasto z kilku składników
Ciasto z poniższego przepisu można przygotować bez pieczenia ze względu na użyte składniki. Deser składa się z dwóch części. Jedną z nich jest spód, który przygotowuje się z herbatników. Z kolei druga, którą można nazwać masą kakaową, powstaje między innymi z kaszy manny, mleka, kakao i masła. Wśród potrzebnych produktów niezbędna będzie także czekolada, z której powstanie polewa. O reszcie potrzebnych składników i ich proporcjach dowiesz się, sprawdzając listę umieszczoną poniżej. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube/Przepisy od Kini, skąd pochodzą niektóre użyte zdjęcia.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki:
- 1 l mleka
- 200 g kaszy manny
- 100 g masła
- 125 g cukru
- 20 g kakao
- 1 tabliczka czekolady
- herbatniki

Przepis na ciasto bez pieczenia z kaszy manny
Prostokątną foremkę wyłóż papierem do pieczenia. Spód wyłóż herbatnikami. Do garnka wlej mleko i gotuj je na małym ogniu. Wsyp kaszę mannę i cukier. Dodaj masło. Wymieszaj składniki. Kiedy składniki się połączą, wsyp kakao i wymieszaj. Gotuj je, do momentu zgęstnienia składników.

Gotową masę wylej na herbatniki. Równomiernie ją rozprowadź. Na wierzchu wyłóż kolejną warstwę herbatników.
Do garnka przełóż pokruszoną czekoladę. Wlej odrobinę mleka. Podgrzewając składniki, mieszaj je, aby powstała jednolita polewa. Ozdób nią wierzch ciasta. Zanim zastygnie, pokrusz kilka herbatników i rozsyp je na powierzchni. Gotowe ciasto krój na kawałki i podawaj na deser.
Polecaliśmy również przepis na ciasto z rabarbarem oraz sposób na domowy chleb.
