Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Takie rurki wypełniam farszem z mięsa mielonego. Danie zasmakowało mojej rodzinie
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 24.01.2024 16:19

Takie rurki wypełniam farszem z mięsa mielonego. Danie zasmakowało mojej rodzinie

Takie rurki wypełniam farszem z mięsa mielonego. Danie zasmakowało mojej rodzinie
YouTube/@GutenHunger

Co zrobić z mięsa mielonego i makaronu? Wiadomo, że sos boloński, ale tym razem zrobimy coś o wiele lepszego. Smak i wygląd tego dania powala z nóg. 

Co z tego wyjdzie?

To danie przypomina włoskie cannelloni z sosem bolońskim. Różnią się one jednak sposobem przygotowania i niektórymi składnikami. W tym przepisie makaronowe rurki są napychane surowym mięsem, a dopiero później zalewane sosem. Inny jest także sam sos. W oryginalnym cannelloni jest pomidorowy, a tutaj serowo-śmietanowy. 

Dziwisz się pewnie, że jak to surowe mięso i nieugotowany makaron. To proste. Oba składniki będą możliwe do zjedzenia, ponieważ to sos je podgrzeje i ugotuje. Nie ma, co czekać, zaczynamy.

Takie rurki wypełniam farszem z mięsa mielonego. Danie zasmakowało mojej rodzinie
Canva/@Lilechka75

Co oprócz mięsa?

Oprócz wymienionych już składników kup te według listy. Gotowa? To zaczynamy. Podobny przepis znajdziesz na kanale GutenHunger, skąd pochodzi pierwsze zdjęcie tego artykułu. 

Składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego (najlepiej wieprzowo-wołowowe)
  • 2 jajka
  • 2 cebule
  • 500 g makaronu cannelloni
  • 200 ml śmietany30%
  • 200 ml wody
  • 200 g suchej mozzarelli
  • 80 g majonezu
  • papryka słodka
  • sól
  • pieprz

Jak przygotować to danie?

Zacznij od włożenia mięsa mielonego do miski. Wbij dwa jajka oraz dodaj pieprz, sól i dwie łyżeczki słodkiej papryki. Cebulę pokrój w drobną kostkę i zblenduj ją na jednolitą masę, którą następnie dodasz do mięsa. Całość wymieszaj

Mięsną masę przełóż do rękawa cukierniczego. Za jego pomocą wprowadź mięso do nieugotowanych rurek makaronowych. Następnie poukładaj je w naczyniu żaroodpornym na płasko. Mogą być układane warstwami. 

Do miski wlej śmietanę, wodę i wbij jajko. Dodaj majonez i wymieszaj na jednolitą konsystencję. Na dużych oczkach tarki zetrzyj mozzarellę i wsyp ją do miski. Całość wymieszaj, a następnie zalej makaron. Ser rozłóż na wierzchu makaronu. 

Piecz przez około 40 minut w temperaturze 190 stopni. Ser musi być przepieczony, a makaron miękki. Krój na porcję i podawaj. Sprawdź, jak zrobić sałatkę lepszą od jarzynowej oraz jak smażyć i nie pobrudzić całej kuchni olejem. 

Takie rurki wypełniam farszem z mięsa mielonego. Danie zasmakowało mojej rodzinie
Canva/@Langan