Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > To ciasto drożdżowe to strzał w 10. Jest lekkie jak chmura
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 12.07.2025 17:40

To ciasto drożdżowe to strzał w 10. Jest lekkie jak chmura

To ciasto drożdżowe to strzał w 10. Jest lekkie jak chmura
Fot. YouTube/CoNaObiad

Do herbaty nie ma lepszego dodatku niż domowe ciasto drożdżowe z kruszonką. Poznaj nieskomplikowany przepis i zaskocz domowników. Smak i delikatność wypieku zachwyci ich od pierwszego kęsa. 

Przepis na ciasto z kruszonką

Do miski wlej ciepłe, lecz niegorące mleko. Dodaj cukier oraz pokruszone drożdże. Wymieszaj składniki, aby połączyły się w jednolitą mieszaninę. Naczynie przykryj i odstaw w ciepłe miejsce, aby drożdże mogły zacząć pracę.

Po chwili do miski przesiej mąkę i dodaj żółtka. Wsyp szczyptę soli i wlej roztopione masło. Za pomocą miksera połącz składniki w jednolite ciasto, a następnie wyrób je dłońmi.

Foremkę o wymiarach 20 na 30 centymetrów wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej ciasto i równomiernie je rozprowadź. Foremkę przykryj ścierką i pozostaw do wyrośnięcia.

Do miski wsyp po pięć łyżek cukru i mąki. Dodaj dwie łyżki masła i zagnieć składniki, aby powstała kruszonka. W misce roztrzep jajko i posmaruj nim wierzch ciasta. Na górze rozsyp kruszonkę. Ciasto piecz w rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 45 minut. Wypiek krój dopiero po przestudzeniu i podawaj na deser

 

Mąka, drożdże i ciasto gotowe

Zaletą ciasta jest przede wszystkim to, że powstaje z niewielu składników. Najważniejsza jest mąka, drożdże, masło mleko, a przede wszystkim żółtka. Ciasto wyjdzie udane, jeżeli zostanie przygotowane z właściwych proporcji. Wytyczne umieściliśmy na poniższej liście. 

Składniki:

  • 800 g mąki typu 450
  • 5 żółtek
  • 80 g cukru
  • 1 jajko
  • 400 ml mleka
  • 90 g masła
  • 10 g drożdży 
  • 5 łyżek mąki
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżki masła
  • soli

Ciasto na każdą okazję

Ciasto drożdżowe z kruszonką to klasyka, której nikomu przedstawiać nie trzeba. Delikatne wnętrze, lekko chrupiąca skórka i słodka kruszonka to przepis na udany deser. Jego smak uwielbia każdy, ale nie każdy zdaje sobie sprawę, że przygotowanie przysmaku jest łatwe. Z tego powodu zazwyczaj kupujemy gotowe ciasto z piekarni, a o wiele lepiej smakuje ten przygotowany własnoręcznie. Powyższy sposób potwierdza, że jego przygotowanie jest łatwe i szybkie. Dlatego z całą pewnością to ciasto będziesz przygotowywać bardzo często. Przypominamy, że najlepiej smakuje z dżemem lub konfiturą w towarzystwie kawy lub herbaty. Taki zestaw pasuje na dowolną okazję.

Źródłu: YouTube/CoNaObiad