To ciasto drożdżowe to strzał w 10. Jest lekkie jak chmura
Do herbaty nie ma lepszego dodatku niż domowe ciasto drożdżowe z kruszonką. Poznaj nieskomplikowany przepis i zaskocz domowników. Smak i delikatność wypieku zachwyci ich od pierwszego kęsa.
Przepis na ciasto z kruszonką
Do miski wlej ciepłe, lecz niegorące mleko. Dodaj cukier oraz pokruszone drożdże. Wymieszaj składniki, aby połączyły się w jednolitą mieszaninę. Naczynie przykryj i odstaw w ciepłe miejsce, aby drożdże mogły zacząć pracę.
Po chwili do miski przesiej mąkę i dodaj żółtka. Wsyp szczyptę soli i wlej roztopione masło. Za pomocą miksera połącz składniki w jednolite ciasto, a następnie wyrób je dłońmi.
Foremkę o wymiarach 20 na 30 centymetrów wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej ciasto i równomiernie je rozprowadź. Foremkę przykryj ścierką i pozostaw do wyrośnięcia.
Do miski wsyp po pięć łyżek cukru i mąki. Dodaj dwie łyżki masła i zagnieć składniki, aby powstała kruszonka. W misce roztrzep jajko i posmaruj nim wierzch ciasta. Na górze rozsyp kruszonkę. Ciasto piecz w rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 45 minut. Wypiek krój dopiero po przestudzeniu i podawaj na deser.
Mąka, drożdże i ciasto gotowe
Zaletą ciasta jest przede wszystkim to, że powstaje z niewielu składników. Najważniejsza jest mąka, drożdże, masło mleko, a przede wszystkim żółtka. Ciasto wyjdzie udane, jeżeli zostanie przygotowane z właściwych proporcji. Wytyczne umieściliśmy na poniższej liście.
Składniki:
- 800 g mąki typu 450
- 5 żółtek
- 80 g cukru
- 1 jajko
- 400 ml mleka
- 90 g masła
- 10 g drożdży
- 5 łyżek mąki
- 5 łyżek cukru
- 2 łyżki masła
- soli
Ciasto na każdą okazję
Ciasto drożdżowe z kruszonką to klasyka, której nikomu przedstawiać nie trzeba. Delikatne wnętrze, lekko chrupiąca skórka i słodka kruszonka to przepis na udany deser. Jego smak uwielbia każdy, ale nie każdy zdaje sobie sprawę, że przygotowanie przysmaku jest łatwe. Z tego powodu zazwyczaj kupujemy gotowe ciasto z piekarni, a o wiele lepiej smakuje ten przygotowany własnoręcznie. Powyższy sposób potwierdza, że jego przygotowanie jest łatwe i szybkie. Dlatego z całą pewnością to ciasto będziesz przygotowywać bardzo często. Przypominamy, że najlepiej smakuje z dżemem lub konfiturą w towarzystwie kawy lub herbaty. Taki zestaw pasuje na dowolną okazję.
Źródłu: YouTube/CoNaObiad