Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > To ciasto z rabarbarem jest hitem w moim domu. Robię je co roku o tej porze
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 05.05.2025 18:05

To ciasto z rabarbarem jest hitem w moim domu. Robię je co roku o tej porze

To ciasto z rabarbarem jest hitem w moim domu. Robię je co roku o tej porze
fot.You Tube/ Orchideli Cake Food Decorating Tutorials

Prosty przepis na waniliowe, kremowe w posmaku ciasto. Główną rolę gra w nim rabarbar. Jego cierpki, a jednocześnie słodki i owocowy posmak świetnie przełamuje delikatną bazę.

Ciasto z rabarbarem

Rabarbar, sezonowe warzywo o owocowych zastosowaniach, pojawia się na stoiskach wczesną wiosną. Wykorzystujemy je wtedy w dziesiątkach przepisów albo mrozimy, by to samo robić miesiące później. Ciasto z rabarbarem pod kruszonką jest świetnym sposobem zastosowania tej rośliny.

Oczywiście najprostsze takie ciasto to po prostu placek biszkoptowy. Jednak niewiele bardziej skomplikowanym, a przy tym pysznym rodzajem jest ciasto śmietanowe lub – jak w naszym przypadku – jogurtowe. Dzięki białkom mleka ciasto takie jest bardziej zwarte, a przy tym śmietankowe w posmaku.

To ciasto z rabarbarem jest hitem w moim domu. Robię je co roku o tej porze
fot. youtube.com/orchideli

Rabarbar na cieście

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Orchideli. Autorka ma oryginalną metodę odmierzania składników za pomocą oczyszczonego kubka po jogurcie. W ten sposób trudno pomylić proporcje.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • 3-4 łodygi rabarbaru
  • 1 kubek jogurtu naturalnego
  • 3 kubki mąki pszennej
  • 1 kubek + 1 łyżka cukru
  • 3 jajka
  • ½ kubka oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 40 g mąki
  • 1 łyżka masła
  • Opcjonalnie: mąka ziemniaczana
To ciasto z rabarbarem jest hitem w moim domu. Robię je co roku o tej porze
fot. youtube.com/orchideli

Placek rabarbarowy

Rabarbar dokładnie myjemy i kroimy na kawałki o grubości ok. 1 cm. Jeśli jest bardzo soczysty, dobrze zasypać go nieco mąką ziemniaczaną. Nie jest to jednak konieczne.

Do miski wlewamy jogurt. Przesiewamy do niego mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dokładnie wszystko mieszamy.

Do masy dodajemy cukier i cukier waniliowy. Wlewamy także olej. Wszystkie składniki mieszamy.

To ciasto z rabarbarem jest hitem w moim domu. Robię je co roku o tej porze
fot. youtube.com/orchideli

Dodajemy jajka i mieszamy łopatką na jednolitą, dość rzadką masę. W osobnym naczyniu zagniatamy składniki kruszonki. Masło musi być zimne, a wyrabiać należy dość szybko i krótko.

Blachę ok. 24x30 cm lub okrągłą tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy masę i posypujemy rabarbarem. Następnie dokładnie rozkruszamy kruche ciasto i wykańczamy placek z rabarbarem. Wypiekamy przez ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni, posiłkując się testem suchego patyczka i oceniając kolor ciasta.

Wypróbuj też przepisy na najlepszą zupę pomidorową i domową chałwę.

To ciasto z rabarbarem jest hitem w moim domu. Robię je co roku o tej porze
fot. youtube.com/orchideli