To ciasto z rabarbarem jest hitem w moim domu. Robię je co roku o tej porze
Prosty przepis na waniliowe, kremowe w posmaku ciasto. Główną rolę gra w nim rabarbar. Jego cierpki, a jednocześnie słodki i owocowy posmak świetnie przełamuje delikatną bazę.
Ciasto z rabarbarem
Rabarbar, sezonowe warzywo o owocowych zastosowaniach, pojawia się na stoiskach wczesną wiosną. Wykorzystujemy je wtedy w dziesiątkach przepisów albo mrozimy, by to samo robić miesiące później. Ciasto z rabarbarem pod kruszonką jest świetnym sposobem zastosowania tej rośliny.
Oczywiście najprostsze takie ciasto to po prostu placek biszkoptowy. Jednak niewiele bardziej skomplikowanym, a przy tym pysznym rodzajem jest ciasto śmietanowe lub – jak w naszym przypadku – jogurtowe. Dzięki białkom mleka ciasto takie jest bardziej zwarte, a przy tym śmietankowe w posmaku.

Rabarbar na cieście
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Orchideli. Autorka ma oryginalną metodę odmierzania składników za pomocą oczyszczonego kubka po jogurcie. W ten sposób trudno pomylić proporcje.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki
- 3-4 łodygi rabarbaru
- 1 kubek jogurtu naturalnego
- 3 kubki mąki pszennej
- 1 kubek + 1 łyżka cukru
- 3 jajka
- ½ kubka oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 torebka cukru waniliowego
- 40 g mąki
- 1 łyżka masła
- Opcjonalnie: mąka ziemniaczana

Placek rabarbarowy
Rabarbar dokładnie myjemy i kroimy na kawałki o grubości ok. 1 cm. Jeśli jest bardzo soczysty, dobrze zasypać go nieco mąką ziemniaczaną. Nie jest to jednak konieczne.
Do miski wlewamy jogurt. Przesiewamy do niego mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dokładnie wszystko mieszamy.
Do masy dodajemy cukier i cukier waniliowy. Wlewamy także olej. Wszystkie składniki mieszamy.

Dodajemy jajka i mieszamy łopatką na jednolitą, dość rzadką masę. W osobnym naczyniu zagniatamy składniki kruszonki. Masło musi być zimne, a wyrabiać należy dość szybko i krótko.
Blachę ok. 24x30 cm lub okrągłą tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy masę i posypujemy rabarbarem. Następnie dokładnie rozkruszamy kruche ciasto i wykańczamy placek z rabarbarem. Wypiekamy przez ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni, posiłkując się testem suchego patyczka i oceniając kolor ciasta.
Wypróbuj też przepisy na najlepszą zupę pomidorową i domową chałwę.
