Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > To najlepsza zupa gulaszowa. Przepis zdradził Tomasz Strzelczyk
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 26.09.2025 11:23

To najlepsza zupa gulaszowa. Przepis zdradził Tomasz Strzelczyk

To najlepsza zupa gulaszowa. Przepis zdradził Tomasz Strzelczyk
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Słynny kucharz Tomasz Strzelczyk opublikował na swoim kanale nowy przepis, w którym z pozornie skromnych żołądków drobiowych tworzy rozgrzewającą, aromatyczną zupę gulaszową. To danie, przygotowywane w jednym garnku, pachnie wędzoną papryką i syci bardziej niż klasyczny gulasz – idealne na chłodne dni.

  • Kluczowy składnik: 500 g oczyszczonych żołądków drobiowych.
  • Wstępne gotowanie i obsmażenie nadaje im miękkość i smak.
  • Baza warzywna: marchew, por, seler naciowy, czosnek i papryka.
  • Gotowanie trwa ponad godzinę, żołądki miękną po ok. 40 minutach.
  • Zupa gęstnieje, nabiera głębi i aromatu.
  • Jedna porcja zastępuje dwa dania – idealna na rodzinny obiad na dwa dni.
  • Doprawienie wędzoną papryką lub chilli nadaje daniu pikantny, węgierski charakter.

Aromatyczna i sycąca zupa w jednym garnku

Strzelczyk sięga po niedoceniany składnik – żołądki indycze – i udowadnia, że w odpowiednim wydaniu mogą być bazą wyjątkowego dania. Dokładnie oczyszczone, najpierw gotowane, a potem podsmażone żołądki stają się delikatne i pełne smaku. Warzywna baza z marchwi, pora, selera naciowego, czosnku i papryki nadaje bulionowi słodko-pikantnego charakteru. Całość gotuje się ponad godzinę, z czasem gęstniejąc i łącząc wszystkie aromaty.

To danie jednogarnkowe, które z powodzeniem zastępuje zupę i drugie danie. Przepis wystarcza na cały rodzinny obiad, a często i na kolejny dzień. Słodka papryka i odrobina ostrej dodaje zupie charakteru i przywodą na myśl kuchnię węgierską. Zupa gulaszowa Strzelczyka z żołądków drobiowych to idealna propozycja na rozgrzewający i treściwy posiłek bez wielkich kosztów.

Składniki:

  • 700 g żołądków indyczych
  • 2 duże cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 3 czerwone papryki
  • 1 puszka krojonych pomidorów (400 g)
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 l bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki lub chilli (według upodobań)
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego lub smalcu do smażenia
  • natka pietruszki do podania
  • opcjonalnie: szczypta kminku
To najlepsza zupa gulaszowa. Przepis zdradził Tomasz Strzelczyk
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Przepis Strzelczyka na zupę gulaszową

Krok 1. Do garnka wlej wodę i włóż żołądki indycze. Dodaj namoczone, suszone grzyby, liście laurowe oraz ziele angielskie. Mięso gotuj, do momentu aż stanie się miękkie. Proces może trwać około godziny.

Krok 2. Cebule pokrój w małą kostkę. Zeszklij ją na rozgrzanym tłuszczu. Drobno posiekaj ząbki czosnku, opcjonalnie i paprykę. Marchewki zetrzyj na tarce. 

Krok 3. Do cebuli dodaj ząbki czosnku oraz koncentrat pomidorowy. Wymieszaj. Wsyp mieloną paprykę czerwoną słodką oraz ostrą. Dodaj także majeranek, pieprz. Wymieszaj i podsmaż składniki. Kiedy się połączą, wlej trochę bulionu. Ponownie wymieszaj i przełóż składniki do garnka z wodą po mięsie. 

Krok 4. Do garnka wlej bulion i wsyp warzywa. Zupę gotuj na średnim ogniu. Dodaj pomidory i wymieszaj. Żołądki pokrój w cienkie plastry i przełóż do garnka. Wywar dopraw solą. Gulaszową podawaj z ugotowanymi, rozbitymi ziemniakami, skwarkami i posiekaną natką pietruszki. 

 

Warianty, serwowanie i przechowywanie

Zupa gulaszowa Strzelczyka z żołądków indyczych jeszcze zyskuje, gdy po ugotowaniu odpocznie pod pokrywką przez 10 minut – smaki łączą się i zagęszczają naturalnie, bez potrzeby dodatku mąki czy śmietany. Dla węgierskiego akcentu można dorzucić szczyptę kminku lub dodatkowo podkręcić ostrość kilkoma kroplami sosu chilli.

Najlepiej smakuje z rozbitymi ziemniakami albo kromką żytniego chleba. Dla kontrastu warto podać zupę z plasterkiem ogórka kiszonego lub papryki konserwowej – przełamią gęsty, pomidorowy wywar.

Gotową zupę można przechowywać w lodówce do trzech dni. Nadmiar bez obaw zamroźić – po rozmrożeniu i krótkim podgrzaniu żołądki nadal pozostają miękkie i aromatyczne. Warto też wypróbować wersję z dodatkiem posiekanego koperku lub natki pietruszki, by nadać zupie świeżego, ziołowego charakteru.

Wypróbuj przepis na jesienną zupę. Poznaj również sposób na zdrowy deser. 

To najlepsza zupa gulaszowa. Przepis zdradził Tomasz Strzelczyk
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODASZFARTUCHA

Źródło:

YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA