Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Tonkatsu. Japoński schabowy, którego trzeba spróbować
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 07.08.2025 05:06

Tonkatsu. Japoński schabowy, którego trzeba spróbować

Tonkatsu. Japoński schabowy, którego trzeba spróbować
Fot. Shutterstock

Klasyczny tonkatsu, czyli złocisty kotlet schabowy w panierce z panko, to jedno z najpopularniejszych dań w Japonii. Mięso jest niezwykle soczyste, a panierka chrupiąca i lżejsza od bułki tartej. Japońskie kotlety schabowe podaję z aromatycznym sosem, kapustą pekińską i długoziarnistym ryżem. W tej wersji smakuje najlepiej.

 

 

Przepis na tonkatsu

Sam przepis na tonkatsu nie różni się znacznie od naszych schabowych. Największą różnicą jest panierka, a także dodatki, z jakimi podajemy mięso. Dzięki panierce panko, schab nie chłonie tak ogromnej ilości tłuszczu. Wieprzowina jest niezwykle soczysta i pełna smaku. W sam raz na rodzinny obiad. 

Składniki na 2-3 kotlety

  • 300 g schabu bez kości
  • 30 ml sosu teriyaki (do marynaty)
  • 50 ml oleju do smażenia
  • 1 jajko (roztrzepane)
  • 50 g panierki panko
  • 20 g mąki pszennej

Składniki na aromatyczny sos do mięsa:

  • 2 łyżeczki czarnego octu ryżowego
  • 2 łyżeczki sosu chili z czosnkiem
  • 1 łyżeczka sosu sojowego jasnego
  • 1 łyżeczka sosu teriyaki
Tonkatsu. Japoński schabowy, którego trzeba spróbować
Fot. Canva

 

 

Schab i dodatki

Na początku przygotuj sos do mięsa: wszystkie składniki połącz w misce i odstaw, by smaki się przegryzły. Pokrój wieprzowinę i każdy kotlet delikatnie rozbij. Tonkatsu są grubsze od polskich schabowych. Kotlety włóż do miski i zalej sosem teriyaki, odstaw na 30 minut. 

Każdy kotlet obtocz kolejno w mące, jajku i panierce panko. Upewnij się, że panierka równomiernie przylega. Rozgrzej olej na patelni, smaż kotlety na złoty kolor i chrupiąco — ok. 6 minut (możesz przewrócić po około 3 minutach). 

Po usmażeniu odsącz na ręczniku papierowym. Po lekkim przestudzeniu pokrój kotlety na paski grubości ok. 2 cm i ułóż je na talerzu. Podawaj z przygotowanym sosem, ugotowanym ryżem i kapustą pekińską.

Tonkatsu – porady i wskazówki

  • Zamiast schabu sprawdzi się polędwica z indyka. W tym wypadku smażenie trwa krócej, a efekt smakowy jest taki sam.
  • Podwójne smażenie (krótko–odpoczynek–krótko) daje dodatkową chrupkość. W tej wersji rezygnujemy z drugiego zanurzenia w oleju, by zmniejszyć ilość tłuszczu.
  • Najlepsze połączenie –  chrupiący kotlet i orzeźwiająca kapusta pekińska. Jej lekko goryczkowy smak przełamuje tłustość dania i wspomaga trawienie.

Poznaj również przepis na gołąbki z kurkami oraz kalafiorową na bogato od Strzelczyka.

Tonkatsu. Japoński schabowy, którego trzeba spróbować
Fot. Canva

Źródło: Smakosze.pl