Tonkatsu. Japoński schabowy, którego trzeba spróbować
Klasyczny tonkatsu, czyli złocisty kotlet schabowy w panierce z panko, to jedno z najpopularniejszych dań w Japonii. Mięso jest niezwykle soczyste, a panierka chrupiąca i lżejsza od bułki tartej. Japońskie kotlety schabowe podaję z aromatycznym sosem, kapustą pekińską i długoziarnistym ryżem. W tej wersji smakuje najlepiej.
Przepis na tonkatsu
Sam przepis na tonkatsu nie różni się znacznie od naszych schabowych. Największą różnicą jest panierka, a także dodatki, z jakimi podajemy mięso. Dzięki panierce panko, schab nie chłonie tak ogromnej ilości tłuszczu. Wieprzowina jest niezwykle soczysta i pełna smaku. W sam raz na rodzinny obiad.
Składniki na 2-3 kotlety
- 300 g schabu bez kości
- 30 ml sosu teriyaki (do marynaty)
- 50 ml oleju do smażenia
- 1 jajko (roztrzepane)
- 50 g panierki panko
- 20 g mąki pszennej
Składniki na aromatyczny sos do mięsa:
- 2 łyżeczki czarnego octu ryżowego
- 2 łyżeczki sosu chili z czosnkiem
- 1 łyżeczka sosu sojowego jasnego
- 1 łyżeczka sosu teriyaki

Schab i dodatki
Na początku przygotuj sos do mięsa: wszystkie składniki połącz w misce i odstaw, by smaki się przegryzły. Pokrój wieprzowinę i każdy kotlet delikatnie rozbij. Tonkatsu są grubsze od polskich schabowych. Kotlety włóż do miski i zalej sosem teriyaki, odstaw na 30 minut.
Każdy kotlet obtocz kolejno w mące, jajku i panierce panko. Upewnij się, że panierka równomiernie przylega. Rozgrzej olej na patelni, smaż kotlety na złoty kolor i chrupiąco — ok. 6 minut (możesz przewrócić po około 3 minutach).
Po usmażeniu odsącz na ręczniku papierowym. Po lekkim przestudzeniu pokrój kotlety na paski grubości ok. 2 cm i ułóż je na talerzu. Podawaj z przygotowanym sosem, ugotowanym ryżem i kapustą pekińską.
Tonkatsu – porady i wskazówki
- Zamiast schabu sprawdzi się polędwica z indyka. W tym wypadku smażenie trwa krócej, a efekt smakowy jest taki sam.
- Podwójne smażenie (krótko–odpoczynek–krótko) daje dodatkową chrupkość. W tej wersji rezygnujemy z drugiego zanurzenia w oleju, by zmniejszyć ilość tłuszczu.
- Najlepsze połączenie – chrupiący kotlet i orzeźwiająca kapusta pekińska. Jej lekko goryczkowy smak przełamuje tłustość dania i wspomaga trawienie.
Poznaj również przepis na gołąbki z kurkami oraz kalafiorową na bogato od Strzelczyka.

Źródło: Smakosze.pl